Кметът на Босилеград уреждал прегледи за българи във ВМА срещу гласове по изборите

Една трета от българското население се изгонва, една трета – най-борбените, се осъждат и избиват, а тези, които останат, се асимилират, твърди Иван Николов от български културен център в Босилеград

ОFFNews 14 ноември 2017 в 20:18 6794 1

Снимка БГНЕС

Кметът на Босилеград Владимир Захариев е уреждал медицинска помощ във ВМА срещу получаване на гласове по време на избори, твърди пред „Фокус“ Иван Николов, директор на Културно информационния център в Босилеград. Захариев е правил това в продължение на години.

Коментарът му идва дни, след като трима български лекари бяха задържани по време на хуманитарна акция в града. Те посетиха сръбския град, за да прегледат наши сънародници, но скоро след пристигането си бяха задържани без конкретна причина и без обяснение от сръбската полиция за повече от 5 часа.

Според Николов няма адекватна политика на правителството ни спрямо българското малцинство в Западните покрайнини.

„Досега нещата се правеха на парчета и резултатите бяха временни, откъслечни и спорадични. България до момента оказва хуманитарна помощ според случая. Там все още не е решена една систематична политика, която да гарантира някакви нормални условия за оцеляване на това население“, коментира още той.

По думите му Сърбия десетилетия наред е провеждала асимилационна политика. Шефът на българския културен център твърди, че една трета от населението се изгонва, една трета – най-борбените, се осъждат и избиват, а тези, които останат, се асимилират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови