Кметът на Бургас обяви София за рискова дестинация и поиска АМ 'Тракия' да се затвори за пътуващи от градове с коронавирус

74 жители на Бургас са под карантина

OFFNews 14 март 2020 в 17:57 9155 0

Снимка Архив

От община Бургас препоръчват да се прекратят пътуванията до София. Предвижда се на всички адреси, където има регистрирани хора с карантина, на входните врати ще бъдат разлепени обявления „карантина“ с посочен срок на нейната продължителност. 

74 жители на Бургас в момента са под карантина, след завръщането си от рискови държави, но не я спазват, обяви кметът на града Димитър Николов след заседание на оперативния щаб.

"От днес считаме София за рискова дестинация и съветвам хората да не пътуват дотам. Община Бургас спира всички командировки на нейни служители до столицата", обяви кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Той каза, че е обмислял вариант да бъде затворена магистрала "Тракия" към Бургас и да се пропускат само автомобили, които не са от зони, в които има доказани случаи на коронавирус. За целта отправил искането до Националния кризисен щаб, но това му било отказано.

Николов допълни, че се сформират екипи от медицински сестри, които в момента не са на работа в училищата, да измерват температурата на всички пътници, които пристигат в Бургас с автобуси от София и Плевен. Транспортните фирми ще получат забрана за спиране на пътниците на междинни спирки в града. Слизането от автобуса ще става само на автогара Юг и автогара Запад.

На всички адреси в Бургас, където има регистрирани хора с карантина, на входните врати, ще бъдат разлепени обявления "карантина" с посочен срок на нейната продължителност, съобщиха междувременно от пресслужбата на общината. Хората, които живеят в същото жилище, също са в условия на карантина. Контролът за спазването на карантинните условия ще се извършва от съвместни екипи на полицията и общината.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров заяви, че хората под карантина не са диагностицирани като носители на коронавирус. Те и хората, с които живеят, трябва да спазват 14 дневна изолация и после да си продължат нормалния живот.

"Имаме готовност да ги подпомогнем с доставката на необходими за тях продукти. Тази услуга ще се осъществява от служители на Община Бургас. Обръщам се с призив към всички бургазлии да подават сигнали на 112, РЗИ, полицията и Общината, ако станат свидетели на хора, които нарушават карантината", подчерта кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови