Кметът на Перник: Водният режим може да се отмени през юни

OFFNews 05 май 2020 в 15:53 2647 0

Снимка БГНЕС

Може би през юни ще отменим водния режим, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНР. 

"ВиК специалисти казват, че когато язовирът стигне 18 млн. куб. м, не е нужно да сме на воден режим. Прогнозите са добри", добави Владимиров. 

Пернишният кмет обясни, че природата е благосклонна в последните два месеца и яз. "Студена" се пълни с бързи темпове, към днешна дата обемът му е над 14 млн. куб. м. Според него предстоят влажни месеци май и юни, и ако продължи да е така, язовирът може да стигне нужните параметри, които да позволят отмяна на режима. 

Между 700 000 и 800 000 куб. м се черпят месечно от "Студена", приблизително същите параметри идват и от новия водопровод, добави той. 

От думите му става ясно, че ако не е бил довеждащия водопровод от Мало Бучино, преди около 2 месеца Перник е щял да бъде на болезнен режим във време на нарастваща пандемия. 

"Този водопровод извърши своята мисия, защото той позволи ние да преминем на един много по-облекчен режим", подчерта кметът на Перник. 

Близо 30 хил. перничани черпят вода от новия водопровод, обясни Владимиров. 

Относно реконструкцията на водопреносната мрежа Владимиров обясни, че в квартал "Църква" е подменена критичната инфраструктура, а до десет дни ще започнат реконструкциите в квартал "Изток" и в централната градска част. 

Той добави, че се работи по безизкопна технология, което не създава допълнителни трудности и усложнения за перничани. 

В квартал "Църква" нямаме нито един сигнал за неудобство докато фирмата извършва тази реконструкция, което е показателно, добави пернишният кмет.  

"Уверенията са, че до ноември тези 60 км, най-належащи, ще бъдат подменени и загубите на питейна вода ще бъдат драстично свалени. Надявам се да влезем в параметри 40-45%, което е добър показател за стандартите на нашата държава", обясни Владимиров. 

В същото време авариите на "ВиК Перник" за ежедневни. Днес вода няма да има в част от кварталите Могиличе, Мошино и Изток, както и в селата Дивотино, Драгичево и Студена, съобщиха от местното ВиК. 

От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа.

Въпреки проблемите преди дни екологичният министър Емил Димитров определи пред БНТ новия водопровод като много добра придобивка в Перник, защото работи чудесно и доставя вода. Той обясни, че има спорове с хидроинженерите дали трябва да има още един резервоар, за да изравни налагането или да стане с клапан. "Тръбите в града са стари, но министерството е отпуснало 104 милиона да се ремонтират по Оперативна програма "Околна среда". Пари са дадени и за пречиствателната станция, както и за стената на язовира", разясни Димитров. Той добави, че пари са дадени и за оправянето на пречиствателната станция, както и за язовирната стена.

В края на март стана ясно, че фирмата, която се е заела с подмяната водопроводната мрежа е "Райкомерс". Тя прави подмяната с един нов метод – без цапане и загуба на ресурс и време. Тази технология не е с копаене, дори водата не се спира докато трае подмяната. Водопроводът се изгражда по безизкопен начин със сондажна машина, а пред всяка къща има предварително подготвени отвори, през които да бъде прекарано отклонението. Според работниците тръбите ще издържат 50 години, в зависимост от експлоатацията.

С тази нова технология започна точно подмяната на тръбите в кв. "Църква", където продължава почти ежедневно да има аварии.

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това е малкото количество вода в яз. "Студена". Месец по-късно водният режим става още по-тежък, като жителите на града вече имат достъп до вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник. След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър".

Към днешна дата водата в яз. "Студена" е 14 056 300 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 3221 л/сек., а разходът е 302 л/сек. Миналият месец "ВиК Перник" поиска от МОСВ да бъде променен месечния график за взимане на вода от яз. "Студена" и вместо 0,300 млн. куб метра стана 0,600 млн. куб метра.

В момента жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа, ако, разбира се, нямат аварии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови