Кметът на Перник предлага облекчаване на режима

Владимир Йончев 09 март 2020 в 13:06 3418 0

Кметът на Перник Станислав Владимиров изпрати писмо до директора на ВиК-Перник, с което предлага облекчаване на водния режим в града.

Кметът аргументира искането си с усложнената епидемиологична обстановка и предстоящото пускане на тръбопровода от язовир Бели Искър през Мало Бучино.

Перник е на режим от 18 ноември миналата година, като вода има само по 9 часа на денонощие - между 15 ч и 24 ч.

От писмото не стават ясни конкретните параметри. Точният график трябва да бъде предложен от ВиК-Перник и да се вмести в разрешените от МОСВ количества за водочерпене. За месец март МОСВ е разрешило за питейно-битови нужди 0,8 млн. куб. метра. При досегашния режим изглежда, че Перник би черпил около 0,65 млн. куб. метра месечно. С други думи водоподаването може да се увеличи с около 2 часа дневно, без да се иска промяна на графика от МОСВ.

В последните няколко дни притокът на вода към язовир "Студена" скочи рязко. Докато през ноември имаше дни с приток едва 40 литра в секунда, през изминалото денонощие той бе над 120 пъти по-голям - 4 698 л/с. В продължение на 6 дни притокът всеки ден е над 2000 л/с, заради обилните валежи се очаква да се задържи така поне още няколко дни.

Писмото на кмета Станислав Владимиров до шефа на ВиК-Перник Борислав Иванов

В момента наличният обем в язовир Студена е 6 078 000 куб.м.

Община Перник публикува и видео на трите реки, които се вливат в язовира. От кадрите личи колко пълноводни са реките.

Река Струма при село Чуйпетльово:

Река Кладнишка:

Река Матница:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови