Кметът на Пловдив би отбой: Украинците остават във Втори дом до края на войната

OFFNews 16 декември 2022 в 13:57 2507 0

Втори дом
Втори дом в Пловдив.

Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница. Изрично ще напишем в предложението до общинските съветници, че бившата белодробна болница ще остане „Втори дом“ за украинците, до края на войната. Това заяви кметът Здравко Димитров по повод входираните намерения на частната болница „Света Каридад“ там да се изгради общински хоспис и болница за продължително палеативно лечение.

Той заяви, че инвестициите ще e с учредяване на право за строеж за срок от 30 години, но теренът ще остане общинска собственост.

Също така 10 години ще бъде правото на ползване на съществуващата сграда.

"Предложението ни до съветниците не е прибързано, нека проектират инвеститорите, но трябва да уточня, че ние сме първи в България, които приехме бежанци от Украйна. Свършихме работата на държавата тогава", заяви кметът Димитров.

Той каза, че никой не знае кога ще свърши войната, но сега има инвестиционно намерение, с възможност да се проектира, защото се касае за европроект.

Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив допълни, че общината осигурява храна на хората, поети са изцяло сумите за ток и вода. Общината ремонтира и парната инсталация, там сега работи парното отопление, допълни заместник-кметът с ресор "Спорт, младежки и социални дейности".

"Допуснали са грешка колегите от общинска собственост, които са готвили предложението, категорично ще отбележим, че там ще останат украинските бежанци", допълни Титюков.

По-рано днес областният управител на Пловдив Ангел Стоев зае изключително категорична позиция срещу плановете бежанците да останат на улицата от Нова година.

На 14.12.2022 година е внесено предложение от Кмета на Община Пловдив Здравко Димитров до Общинския съвет за взимане на решение за учредяване безвъзмездно право на строеж за изграждане на Здравен комплекс на територията на бившата Белодробна болница, както и за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имоти – частна общинска собственост в двора на имота, припомня Ангел Стоев.

"Както е известно, след реновиране и реконструкция на сградата на болницата, тя се превърна в дом за стотици украински бежанци. С волята, финансовата подкрепа и съпричастността на дарители, доброволци и неправителствени организации се създадоха условия за подслон и сигурност на хора, които бягат от една ужасна война. Само преди по-малко от месец кметът Здравко Димитров декларира, че сградата ще продължи да се ползва от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ за времето до приключване на войната. С подобно предложение до общинските съветници обаче не се гарантира по какъвто и да е начин оставането им там", гласи позицията на областният управител на Пловдив.

Той подчерта, че не е против самото инвестиционно намерение, но категорично възразява срещу опитите украинските бежанци да загубят своя „Втори дом“.

"Апелирам Общински съвет – Пловдив да вземе решение, в което изрично и ясно да фигурират гаранции за оставане на бедстващите хора в сградата на бившата Белодробна болница до приключване на военните действия и до възстановяване на Украйна", подчерта Ангел Стоев.

За опасността украинците да останат на улицата се разбра преди ден от публикация на пловдивският издател Манол Пейков (ИК "Жанет 45").

Той разкри, че кметът на Пловдив Здравко Димитров е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 г. сградата на фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" да бъде предоставена заедно с огромния парк около нея за изграждането на частна многопрофилна болница.

В момента на това място живеят 148 украински бежанци, от които 52 са деца.

"Току-що до мен стигна новината, че докато ние с вас събираме пари за подаръци за украинските деца от "Втори дом", кметът на Пловдив Здравко Димитров официално е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 г. (сиреч – след две седмици) сградата да бъде отнета от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" (която я стопанисва в момента от името и в полза на украинските бежанци) и да бъде предоставена (ведно с огромния парк около нея) за изграждането на частна многопрофилна болница", написа той в социалната мрежа.

Пейков допълва, че преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 м2) е била напълно изоставена в продължение на 7 години и публикува снимки от състоянието й през март.

"Само за три месеца и половина украинските бежанци, които й посветиха стотици часове труд, успяха, с помощта на десетки дарители да я превърнат в много повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те снабдиха помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – сменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това днес вътрешността на сградата е променена до неузнаваемост", разказа още издателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови