Кметица от Париж: София изглежда по-зелен град

Арх. Здравков: Българите ползваме колата за пазарска чанта и чадър

OFFNews 28 юни 2019 в 15:01 3083 0

Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, екологията, транспорта, културата и подобряването на градската среда обсъдиха представители на ръководството на Столична община, на френски общински дружества и кметове от френски градове.

Те са на посещение в България по инициатива на Националната федерация на общинските дружества във Франция. 

За всички нас е важно да обменяме добри практики с колеги от Европа. Предизвикателствата са сходни, има различни решения и идеи, от които ние можем да се поучим, каза при откриването на работната среща кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Пред френската делегация беше представена дейността на основните общинските агенции и дружества, възможностите за инвестиции в столицата, политиките в сферата на екологията и подобряване качеството на атмосферния въздух, развитието на обществения транспорт и подобряването на градската среда.

„Проблемите и задачите пред нашите градове са идентични - развитие на икономиката, културата и предизвикателствата пред екологията“, заяви Жан - Леон Дюпон – почетен директор на Националната федерация на общинските предприятия във Франция. Представителите на организацията, в която са обединени над 1300 предприятия и дружества от цялата страна, се поинтересуваха от начините на управления на общинските фирми в София, от развитието на градския транспорт и алтернативните начини за придвижване, както и от националните политики в сферата на опазване паметниците на културата.

За разлика от Париж, София ни изглежда по-зелен град. Ние имаме сериозни проблеми и с дъждовната вода, която не се оттича и причинява щети на сградите и метрото, сподели кметицата на 20-ти район в Париж Фредерик Каландра и попита главния архитект на София арх. Здравко Здравков как се решава този въпрос. По отношение на екологията той обясни, че за съжаление, столицата ни е първо място по брой на автомобили на глава от населението в Европа.

Колата за нас означава престиж, ползваме я за пазарска чанта и чадър, но поколението на моя 16-годишен син е това, което не вярва, че притежанието на автомобил е семейна ценност“, каза арх. Здравков. Той, председателят на комисията по околна среда към СОС Лорита Радева и директорът на ЦГМ Христиан Петров представиха мерките, които се взимат за намаляване на трафика в града, алтернативните възможности за придвижване и подобряване качеството на атмосферния въздух, заложени в дългосрочната стратегия за управление на кмета Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews