''Когато видя хора като Лазар и Манол какво правят, си казвам, че и аз мога''

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Венци Мицов, Искра Ангелова 11 февруари 2023 в 16:17 18782 5

Благодаря! 

Това се чува постоянно в двора на рекламната агенция McCann, където доброволци и Фондация "Три жени" приемат и сортират дарения за Турция и Сирия. Четири дни десетки хора посрещат искащите да дарят с "Благодаря", а не със "Здравейте". И хората, оставали дреха, одеяло или сапун, също благодарят. 

Докато сме там - за около час, идват мъж и жена - носят изпрани и сортирани дрехи за Сирия. Идва и преподавателка в университет да пита до кога приемат вещи. Идва и чужденец, на около 20 г., за да остави чанта с хигиенни материали... Дойде и мъж с храна за бебета, неприета от Българския червен кръст.

"Ходих до БЧК в "Люлин", взеха памперсите и другите продукти, но кутиите с храна не поискаха. Обясниха, че не могат да ги вземат и идвам при Вас", казва мъжът в петък следобяд в двора на агенцията, намиращ се в центъра на София. 

Заради това не се учудваме, че кампанията на Манол Пейков е в пъти по-успешна от тази на държавата, казва доброволка, докато сортира дрехите в кашони. "Пак ще напълним бусовете", обяснява друга. 

Всеки от тях работи, но след бедствието в Турция и Сирия си взема неплатен отпуск, за да сортира даренията. "И аз не харесвам какво се случва в България, и се ядосвам на ситуацията, но когато видя хора като Лазар Радков и Манол Пейков какво правят, си казвам, че и аз мога", добавя мъж, взел си неплатен отпуск, за да помага. Не иска публичност, а само да е полезен. 

Много хора изпращат и писма на бедстващите. "Една жена ни даде дрехи и каза, че в джоба на едно от якетата е сложила писмо, превела го с Google Translate и се радва, че някой някъде ще го прочете", обясни доброволец. Добави, че за един ден възрастна жена отишла да остави дарения 15 тъпи, защото е възрастна и не може да носи много наведнъж: 

"Казахме ѝ, че е достатъчно. Че е дарила много, но тя искаше още. Искаше да помогне". 

Да са полезни, оказва се, искат много хора. "Три пъти дворът се препълваше от дарения. Дори "Америка за България", които са отсреща, отвориха техния двор, за да се съберат помощите", обясни Кристина Деспотова от Фондация "Три жени". 

След като даренията бъдат изпратени на нуждаещите се, "Три жени" няма да изхвърлят, а ще рециклират всички торби, чанти и найлони, в които са занеси вещите.

"Три жени" е фондация, основана през 2020 г. от Сибина Григорова, Кръстина Стефанова и Десислава Олованова. Трите я ръководят безвъзмездно. Посветили са се на каузи, които водят обществото към позитивна промяна или подпомагат хора и общности в сложни или критични ситуации.

За това как една неправителствена организация в помощ на човека-кауза събира, сортира и изпраща на най-пострадалите райони в Турция и Сирия това, което хиляди българи са отделили, вижте във видеото на Венци Мицов.

Фондацията призовава всички, които искат да помогнат, да го направят на банковата сметка на Манол Пейков:

BG39DEMI92405000305527
Търговска банка
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: За пострадалите от земетресението.
PayPal: [email protected]

До момента по сметката са събрани над 700 000 лв., с които се купуват стоки от първа необходимост. На страницата на Манол Пейков всеки ден се публикува пълен отчет за похарчените средства.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

5

Knarri

03.03 2023 в 03:32

Присламчи се към "сояджиите"(любимият цитат на Карбовски) - гнус!

1017

4

IvoIvo

14.02 2023 в 13:12

Респект!

1067

2

StinkingSonOf

11.02 2023 в 20:39

Ти не си от тях.