Кои са най-лошите навици при носене на контактни лещи

Наука ОFFNews 05 ноември 2017 в 14:50 3053 0

Кои са най-лошите навици при носене на контактни лещи (видео)

Повечето от хората, които носят контактни лещи, го правят неправилно. Това показва проучване, проведено от американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), съобщава Наука OFFNews

Почти 90% от възрастните американци казват, че са спали с лещи, че не подменят лещите си толкова често, колкото е предписано или са направили нещо друго, което не им е препоръчвал техния очен лекар.

Неправилното носене на лещи крие опасност от ослепяване, затова експертите посочват кои са вредните навици, от които да се предпазим:

Плуване, докато носите лещи

Басейните са пълни с бактерии, които се наслагват върху лещите. 

Не подменяте лещите толкова често, колкото е предписано

Някои контактни лещи са за еднодневна и за еднократна употреба, а други са за многократна употреба в продължение на две седмици или на цял месец. Във всеки случай, ако носите лещите по-дълго, отколкото би трябвало, това може да доведе до натрупване на микроби в очите ви.

Не сменяте редовно разтвора за съхранение на лещите

Разтворите за съхранение трябва да се сменя най-малко веднъж на три месеца, съветва Американската академия по офталмология. Това е нужно, защото в разтвора се събират бактерии, които могат да замърсят лещите и очите ви.

Добавяте разтвор за контактни лещи, вместо да го подмените изцяло

Когато добавяте нов разтвор към съществуващия, вместо да го изхвърлите, също има опасност от замърсяване с микроби.

Съхранявате лещите в чешмяна вода

Чешмяна вода може да бъде достатъчно годна за пиене, но да има микроорганизми, които могат да се прикрепят към контактните лещи и да заразят очите ви.

Посещавате очен лекар по-рядко от веднъж годишно

Ако не провеждате редовно очни прегледи, няма да знаете дали лещите не вредят на очите ви и дали не трябва да започнете да носите очила.

А кои са добрите навици? Просто пазете лещите си чисти. Винаги измивайте ръцете си със сапун преди да боравите с вашите контактни лещи, използвайте разтвор за почистване на лещи и сменяйте редовно разтвора и не носете лещите за по-дълго, отколкото трябва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови