Кой бие студенти на протеста? НПСС иска публичност за имената и уволнение на полицаите насилници

OFFNews
14 юли 2020 в 13:20 | 1696 |1

Националното представителство на студентските съвети излезе с официална позиция срещу полицейското насилие на протеста.

Тя е публикувана днес, след като в късните часове на 11 юли зад колоните пред входа на Министерския съвет униформени биха протестиращи. Един от двамата потърпевши е 21-годишен студент по право в Хага. Другият е 29-годишен служител на Нова тв, която вчера излезе с позиция за случая.

"Ние, представителите на единствения законоустановен орган в страната за защита правата и интересите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите в страната, осъждаме остро всички форми на груба сила от страна на полицейските части срещу мирно протестиращи студенти - се казва в позицията. - По данни на очевидци и участници в събитията, както и информационни съобщения в медиите, може да се заключи, че е налице неправомерна употреба на сила от страна на органите на реда, свързана с физическо въздействие и ограничаване правото на протест и свободно движение на граждани в рамките на протестите, провеждащи се и в момента. Нещо повече, органите на реда са превишили правомощията си и застрашавайки живота на двама студенти, оказвайки физическо насилие.

НПСС настоява за разследване на случая за неправомерни действия от страна на органите на реда при пълна публичност и прозрачност за обстоятелствата, свързани с действията на полицаите.

НПСС настоява полицаите да бъдат идентифицирани и обявени пред обществеността. Същите да бъдат дисциплинарно отстранени от правоохранителните органи.

Апелираме към справедливо и бързо разследване, като вярваме, че ще бъдат взети предвид и безпристрастно разгледани всички факти и обстоятелства.

Като представители на студентката младеж, ние, НПСС призоваваме всички страни за запазване на правовия ред в страната.

Апелираме студентите да не се поддават на провокации."

НПСС e най-голямото обединение на студенти. То представлява над 200 хиляди студенти в страната. Организацията е член и представител на Европейския студентски съюз (ESU) в България.

Препоръчани материали
Пенчо бре

Рейтинг : 1810

14.07 2020 в 15:18 1
+ 0
- 0
Как да разследва Гешев, когато тези не викат, че е "радос"!