Кой е алкохолният бос Миню Стайков

OFFNews 05 септември 2018 в 12:18 31198 2

Кой е алкохолният бос Миню Стайков

Името на собственика на "Винпром - Карнобат" ООД Миню Стайков, за когото днес стана ясно, че е задържан по разследване за пране на пари, многократно е замесвано в криминални афери. 

За първи път името на компанията, собственик на винпрома - "СИС индустрийс", попада в полезрението на правоохранителните органи през 2000 година при спецакция "Градус" при управлението на премиера Иван Костов, която тогава има за цел пресичане на контрабандата на алкохол.

Според публикации в медиите "СИС Индъстрис" е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен от Миню Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките "Савой клуб", "Венец", "Карнобат", "МакКой".

В навечерието на парламентарните избори през 2005 година фирмата е замесена в нов скандал - при нова спецакция от складове на "СИС Индъстрис" са иззети над 11 000 бутилки алкохол с фалшив бандерол. Тогава антимафиотите влезли и в офиси на фирмата на столичния булевард "Джеймс Баучер" 77-78, която пак според медийни публикации, е  собственост на бившата силова групировка СИК. Тогава са образувани шест следствени дела в София, Бургас и Пловдив, които обаче приключили без присъди. 

Стайков често се появява в компанията на политици. От публикация на "Капитал" става ясно, че през септември 2005 лично тогавашният премиер Сергей Станишев е присъствал на откриването на нов завод и административна сграда на "Винпром Карнобат". 

Стайков е близък и до президента Георги Първанов. През 2003 г. той наградил бизнесмена с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като радетел за тракийската кауза и спонсор. Година по-късно Първанов посетил винпрома в Карнобат в компанията на депутатите от БСП Любомир Пантелеев и Стойко Танков. Тогава Стайков получил нов подарък - пушка "Меркел", германско производство, с колекционерска стойност, пише в. "Сега".

Пак според изданието "СИС Индъстрис" е един от основните дарители на фондация "Бъдеще за България", която се управлява от съпругата на бившия премиер Иван Костов Елена. "Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път", обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка, цитиран от "Сега" от 9 декември 2000 година. В статията четем още:

Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър - дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар. Осведомени твърдят, че става дума дори за още по-голяма "помощ", платена на ръка. За това в МВР имало информация, добита по оперативен път. Имало и свидетели. Така поне твърди бивш вътрешен министър. Може би затова фирмата се измъква "суха". Не е удобно някак си фирма, уличена като контрабандист, да спонсорира такава важна фондация. 

Според други публикации Миню Стайков и съпругата му Рени са близки с "някои от факторите в МВР". Той бил забелязан на рожден ден заместник-министъра на вътрешните работи Камен Пенков в правителството на тройната коалиция. Наскоро името на Пенков изплува покрай аферата с ареста на Митьо Очите и бизнесмена Бенчо Бенчев

През 2011 г. синът на бизнесмена Стайко Стайков се ожени за Александра - дъщеря на туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиева. Малко по-късно те се разделят. 

През 2012 година Миню Стайков се появи във връзка със случай, при който кучета нападнаха и почти разкъсаха жена ул. "Лескова гора" в столичния кв. "Бояна". Според информацията на местни жители кучетата били собственост именно на бизнесмена и малко след инцидента те бяха укрити. Стари кадри от Гугъл обаче доказаха, че кучета бойна порода са живели пред дома на Стайков, където стана и инцидентът.

През 2013 година името на бизнес фамилията отново се появи в медиите около аферата "Захарно петле", която беше насочена към пресичането на източване на ДДС. Тогава по случая беше арестуван синът на Стайков. По това дело също няма присъди.

По-рано днес от прокуратурата обясниха, че поредната акция срещу бизнеса на Стайкови няма нищо общо с тази отпреди няколко години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови