Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Комисията по дискриминация с указание към училищата по какви критерии да не приемат първокласници

Александра Маркарян 15 ноември 2017 в 18:03 3602 0

Комисията за защита от дискриминация ще изследва и анализира всички критерии, по които се приемат първокласници в София, и ще се произнесе по въпроса какъв тип критерии биха могли да бъдат дискриминационни. КЗД ще изпрати и указание до директорите, с които да улесни работата им в това отношение.

Това стана ясно от думите на Златина Дукова - председател на състава в Комисията, който гледа преписката по сигнала на Върховната административна прокуратура с предмет дискриминационна дейност. Днес беше заседанието по делото, на което бяха изслушани всички страни по него.

Според съобщение на ВАП от вчера става въпрос за най-малко 143 училища в страната.

Сигналът на ВАП бе подаден в КЗД след проверка на прокуратурата на критериите, по които столични училища приемат първокласници. Чл. 9 от системата на Столична община за приема им разрешава да имат и свои критерии. Оказа се, че прием с предимство се осигурява за:

- деца на родители, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката, Столична община или държавната администрация;

- дете, чийто родител/и е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация;

- дете на работещи в сферата на образованието и др.

Тези критерии означават, че произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с децата на такива родители, посочиха от прокуратурата и припомниха, че въпросните привилегии са основани на точка 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която бе протестирана от ВАП и нормата на т. 9 бе отменена от Административния съд в София.

Днес представителят на ВАП Михаил Кожарев заяви, че прокуратурата настоява да бъде направен преглед за всички области в страната, а не само за София, Според него от събраното при предварителната проверка липсват данни за три области. От КЗД обаче възразиха, че практиките в останалите области нямат отношение към нормите в София и отхвърлиха искането.

"Производството пред КЗД е специално производство. И то изисква да има конкретен ответник в това производство. Ако следваме логиката да проверим всички училища, това означава, че ответници трябва да бъдат всички училища, които са въвели такива критерии. Ясно е, че това няма как да стане в едно производство. Поради това сме образували производството срещу системата на най-големия общински съвет и община - София, тъй като те са най-показателни. Информацията, която сме събрали в предварителното проучване също показва, че има такива евентуално спорни критерии, но те се повтарят в голяма степен", обясни председателстващата петчленния състав Златина Дукова.

Защо Столична община е разрешила на училищата да въвеждат собствени критерии за прием разясни юрисконсултът, представляващ интересите на общината - единствено в София се получи прецедентът за 15-20 училища да има много повече желаещи от местата.

От Министерството на образованието заявиха, че в Наредба 10, която урежда и въпроса с приема, има изричен текст, според който при наличие на собствени училищни критерии за прием, те не могат да бъдат дискриминационни.

От Регионалното управление на образованието в София пък заявиха нещо, с което Дукова не се съгласи: че РУО няма контрол върху решенията на директорите.

"Нямаме контрол върху техните решения и няма как да налагаме какви да бъдат тези решения... Не е нормативно указано как точно тези допълнителни критерии можем да ги контролираме. По закон е дадено право на педагогическия съвет да действа във връзка с други нормативни актове, например тези на Столична община", заяви юрисконсулт Кирилова.

Тя допълни, че от РУО няколко пъти изпращали писма до директорите, в които им обръщали внимание "да бъдат по-прецизни в избора си на критерии", но "наистина до там стигат нашите възможности за контрол над тях", заяви тя.

Юрисконсултът на общинския съвет Иво Димитров също заяви, че СОС не може да казва на педагогическите съвети какви допълнителни критерии да прилагат.

"По тази причина само и единствено можем да твърдим, че в точка 9 сме им делегирали законосъобразно тези правомощия, но какво ще е тяхното съдържание, на тези критерии, не можем да вменяваме и да осъществяваме контрол."

Две от училищата вече сами са отменили дискриминационни критерии за прием, стана ясно още на днешното заседание. След него страните има тридневен срок за представяне на писмени бележки, след което КЗД ще излезе с решение, което подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови