Комисията по дискриминация се самосезира заради насилието над деца в Борован

OFFNews 14 февруари 2018 в 14:15 3190 0

Комисията за защита от дискриминация се самосезира за случая с насилие над деца в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован.

Решението е взето днес след излъчени в национален ефир кадри на физически и вербален тормоз над деца, лишени от родителски грижи, осъществен от служител на центъра в Борован, съобщи пресцентърът на КЗД.

Докладът е внесен от Петър Кичашки и е гласуван единодушно от членовете на Комисията.

Само преди малко повече от две седмици Комисията се самосезира и за случая на насилие над деца с увреждания в Габрово.

"Насилието над деца е недопустимо. Напоследък виждаме как сякаш насилието се превръща от изключение в норма на поведение. Трябва да се каже ясно и на висок глас, че нито обществото, нито институциите ще толерираме такова ужасяващо поведение. Който посяга над деца, трябва да е готов да си носи последствията“, коментира Кичашки.

Тъй като става дума за насилие над деца, лишени от родителски грижи, Комисията ще изследва наличие на неравно третиране по признаци „семейно положение“, „обществено положение“, „лично положение“ и др.

„Комисията за защита от дискриминация с тревога отбелязва, че случаите на агресия в обществото се увеличават. Не случайно съвсем скоро ние изпратихме един призив за помирение. Езикът на омразата и агресията в публичното говорене се мултиплицират и намират място в обществото и заобикалящото ни ежедневие, а това е недопустимо“, заяви пък зам.-председателят на КЗД Баки Хюсеинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови