Конфликт на интереси ли е един човек да е национален консултант и да прави трансплантации

Александра Маркарян 28 септември 2017 в 19:00 8805 3

Конфликт на интереси ли е един и същи човек да е национален консултант по трансплантология (и да дава становища дали деца да бъдат оперирани у нас или в чужбина) и да е основният хирург, който извършва трансплантациите у нас?

Около този въпрос се съсредоточи дискусията в Академичния съвет на Софийския университет вчера преди гласуването на точка 7 от дневния ред - предложение на ректора проф. Анастас Герджиков за включване на проф. д-р Любомир Спасов в списъка с националните консултанти за 2018 г. към Министерството на здравеопазването.

Освен декан на Медицинския факултет в СУ и директор на Правителствена болница (официално Университетска болница "Лозенец"), д-р Спасов е хирургът, чийто екип извършва основно детските чернодробни трансплантации у нас. Той е и един от специалистите, чиито становища имат решаващо значение за това дали дадено дете да замине за чужбина, или да остане тук и държавата да плати на съответния български екип. Родителите пък искат операциите да са в чужбина, където лекарите имат много по-голяма практика, а децата - много по-голяма преживяемост. Всички тези фактори създават огромно напрежение, избиващо в оставки на един, втори, трети шеф на Фонда, но не и водещи до решаването на проблема.

Моля Академичният съвет да гласува "против" предложението проф. Любомир Спасов да бъде предложен за национален консултант и през 2018 година! Това е конфликт на интереси. Има огромно напрежение и сред родителите, и във Фонда - това ще е по-добре и за проф. Спасов, призова Пенка Георгиева, член на обществения съвет на Фонда за лечение на деца и председател на пациентски организации "Заедно с теб", която бе гост на заседанието.

Някъде регламентирано ли е, че това е конфликт на интереси, поинтересува се единствено ректорът Герджиков. След отрицателния отговор, но и въпроса на Георгиева: "Вие бихте ли оставили 5-месечно бебе да бъде оперирано тук, при положение, че има 1 трансплантация годишно?", се намеси бившият образователен министър проф. Даниел Вълчев. "Какъв конфликт на интереси? Ние предлагаме, те, ако искат, да го изберат", каза той.

Последва гласуване, предложението на ректора беше одобрено, а Георгиева напусна заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

29.09 2017 в 01:34

А конфликт на какво е, когато някои си обществени организации, се натискат да решават нечии професионални въпроси? Май е конфликт със здравия разум.
Докато бг-мама обсъжда люлки ли да се сложат в градинката, или пързалки - нека си обществуват организационно. Не виждам обаче, на базата на каква компетентност, те трябва да решават академични въпроси.
Интересно, кога ще падне от креватчето нечие дете, и те ще поискат да се отмени закона за гравитацията. И от кого.

15914

1

поп Дръвчо

28.09 2017 в 20:17

То е конфликт на интереси ама какво да правим като в България от всичко имаме по едно? И то когато имаме де.