Конкурс за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2019

До 26 май млади български творци могат да кандидатстват със свои творби, посветени на значими граждански права и свободи, и да спечелят парична награда и участие в изложба

ОFFNews 15 май 2019 в 10:54 2390 0

Ако сте любители на изкуството със социално значими послания и се вълнувате от темите на гражданското общество – предизвикайте се и участвайте в конкурса на събуждащите артисти ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК на Български център за нестопанско право.

До 26 май 2019 може да изпратите свои авторски фотографии, илюстрации или текстове, които разказват за:

>> въздействаща сила на гражданското сдружаване за общи каузи,
>> енергията на протестите и хората в тях,
>> смисъла от свободата на словото и борбата за нея.

Творбите могат да стъпват на реални случки и събития или да отразяват личното ви отношение като творци към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото за всички нас.

Кой е организаторът?
Конкурсът се реализира за втора поредна година от Български център за нестопанско право (БЦНП), който работи за подобряване на средата за развитие на гражданското общество и повишаване на гражданската култура и капацитет на НПО. Инициативата е вдъхновена от съвместната работа на БЦНП с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts през 2018, когато е и първото издание на конкурса, за да подкрепи младите артисти с будно гражданско съзнание.

Кой може да участва?
В конкурса могат да участват творци, в това число студенти и ученици, без ограничения за възраст или опит. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на артисти, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

Кои са категориите в конкурса?
Категориите са три: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Всеки автор може да участва с до 5 свои творби в една или в повече категории. Няма изискване творбите да са създадени специално за конкурса.

Какви са наградите?
Най-интересните и въздействащи творби ще бъдат удостоени с парична награда от 250 лв. за първо място във всяка категория и символични награди за останалите отличени. По-широката селекция произведения ще бъдат включени в специална изложба и публично представени през юли 2019 в Къщата на гражданските организации и Зона 21 в София.

Кой ще оценява творбите?
Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти в съответната категория:
 
Жури в категория „Фотография“:

Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.
Мирослав Маринов – фотограф, съосновател на Софийска фотографска школа; един от вдъхновителите на "Аз мога - тук и сега".
Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.

Жури в категория „Илюстрация“:

Велина Мавродинова – графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио Enthusiasm.
Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, Ultra Music, Polyvinyl Records, Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху правата на жените, борбата срещу половите стереотипи и насилието над жени.
Николай Димчевски – художник, от 2005 г. се занимава с живопис и има реализирани над 15 изложби; участвал е в множество пърформанси, пленери, музикални проекти.
Минчо Тодоров – художник и скулптор, завършил Националната художествена академия в София със специализация „Скулптура – форма и движение“.

Жури в категория „Текст“:

Марин Бодаков - литературен редактор на вестник К. и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ „Св. Климент Охридски“.
Стефан Иванов – поет, драматург, носител на „Икар“ за най-добро представление за пиесата „Медея – майка ми“ (2013 г.) и номинация за  „Икар“ (2014 г.) за драматургия на пиесата „Между празниците“.
Силвия Чолева – радиожурналист, отговорен редактор на редакция „Култура“ и водеща на предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ по БНР, пише поезия, фрагменти, литературна критика.
Зарина Василева – журналист в OFFMedia, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

Изпращане на творбите
Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат онлайн на имейл: [email protected] , лице за контакт – Айлин Юмерова.

Към авторските произведения кандидатите посочват категория, заглавие и кратко описание на творческата идея/замисъл (не по-дълго от 1 страница). Кандидатите посочват и две имена, имейл и телефон връзка.

Краен срок за кандидатстване - до 26 май 2019 г., включително

За повече информация - посетете сайта на БЦНП www.bcnl.org  и Facebook събитието Конкурс „Граждански будилник“ 2019.

Конкурсът се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права“, изпълняван от Български център за нестопанско право. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови