Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Конкурсът за нова визия на пл. Света Неделя тръгва за втори път

OFFNews 19 декември 2018 в 07:02 4053 0

Конкурсът за столичния пл."Св. Неделя" ще бъде обявен отново, процедурата за нова визия на площада ще тръгне отново след Нова година, след като бе прекратена през октомври заради недоволство  от Камарата на архитектите в България. 

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков. Условията в конкурса вече бяха променяни веднъж, заради възражения на КАБ. Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м, но и в този размер то все така рязко стеснява кръга на участниците и избора на идеи, обясниха тогава от КАБ.

При старта на конкурса арх. Здравков обяви, че е разговарял в конкурса да се включат бюрата на световноизвестните архитекти Масимилиано Фуксас, проектирал стъкления фенер в Рим и терминал 3 на летището в Шенжен, Стефано Боери - известен с вертикалните си гори по фасадите и автор на идеята за градове гори в Китай, Жан-Мишел Вилмот, проектирал руския православен център в Париж и кулата на мира в Санкт Петербург, Рем Колхас - носител на най-високата награда в архитектурата “Прицкер”, и Вини Маас, проектирал небостъргач, наподобяващ кристал. 

При първата процедура интерес за участие е имало от руски, френски и американски архитекти, уточни сега арх. Здравков. 

“Готови сме с преработеното задание. Ще дадем възможност повече проектантски екипи да се включат в конкурса. След това от тях ще се изберат нечетен брой екипи - 7, 9 или 11, които ще останат да се състезават на втория етап. Жури ще избере сред тях победителя, който "трябва да може да се справи със задачата до най-дребния детайл", обясни арх. Здравков. 

Наградният фонд в конкурса е общо 250 хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!