Концепцията за наказателна политика е добра, но кой ще я изпълни

Даниела Добрева 05 март 2020 в 13:55 1986 0

Проектът за Нова концепция за наказателна политика за следващите 5 години, който бе подложен на обществено обсъждане от депутати, членове на ВСС, бивши членове на КС, адвокати, омбудсма, Съвета за съдебна реформа, представители на гражданското общество и др., получи одобрение, но постави въпроса колко траен ще е този документ и кой ще го изпълнява.

"Налице е необходимост от приемане на новата концепция за наказателна политика. След приключването на действието на концепцията за наказателна политика за периода 2010-2014 г. в България липсва стратегически документ, който да формулира системата от принципи и мерки за противодействие на престъпността. Анализите в тази област открояват като основна препоръка необходимостта наказателното нормотворчество да отчита динамиката на престъпността и да се основава на необходимия обем статистически данни", обяви при започване на обсъждането правосъдният министър Данаил Кирилов.

Целта на въпросната концепция е повишаване на ефективността на наказателната репресия, включително чрез по-широко прилагане на алтернативни на лишаването от свобода наказани, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателния закон и наказателното правосъдие.

Декриминализация на получаването на доходи от проституция, на иманярството и на незаконното отклоняване на вода от язовири, пълна отмяна на доживотния затвор без право на замяна, повишаване на най-ниските глоби в Наказателния кодекс и намаляване на прекомерно високите, определянето им като процент от възнаграждението, а не непременно като фиксирана сума; разширяване приложението на пробацията. Това са част от предложенията в концепцията.

Проектът на концепцията е изработен от Министерството на правосъдието с финансовата помощ по Оперативна програма „Добро управление“. 

"Дълго чакахме тази концепция. В нея са записани важни неща, но трябва да се отчете, че по-високите наказания не водят до напредък в борбата с престъпността. Другият важен момент е, че концепцията неизбежно ще доведе до промени в Наказателния кодекс. За да бъде ефективен този документ, трябва да има устойчивост в законодателството", коментира депутатът от БСП Крум Зарков. 

Председателят на съюза на юристите Владислав Славов отбеляза, че наказателната политика се базира на познаването на законите, а от 2009 г. България няма консолидирано законодателство. Не можем да говорим за сериозна политика без консолидирано законодателство", бе категоричен Савов. 

Зам.-шефът на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов отбеляза, че липсва анализ на престъпленията през последните 5 г. Според него в страната ни владее законът да се изчаква до последния момент и накрая да се стигне до промени на парче. 

Бившият член на Конституционния съд Румен Ненков пък смята, че концепцията е добра, но не трябва да остане само на думи, а да се прилага. 

Министър Данаил Кирилов даде заявка да се възстанови Съветът по законодателство. 

"Бяxмe гoтoви c пpoeĸтa (зa ĸoнцeпция) пpeди oĸoлo пoлoвин гoдинa. Иcтинaтa e, чe тpябвaшe дa нaбepeм ĸypaж дa гo пpeдcтaвим нa внимaниeтo ви. Πpeдcтaвямe гo, ĸaĸъвтo e – бeз инcтитyциoнaлнa интepвeнция oт cтpaнa нa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo, зa дa ycтaнoвим ĸaĸвo e пoлoжeниeтo нa ĸoнцeптyaлнo нивo пo въпpoca c нaĸaзaтeлнaтa пoлитиĸa.

Πлaниpaмe в MΠ дa ocъщecтвим oнoвa, ĸoeтo нe ycпяxмe в пpeднитe гoдини в Hapoднoтo cъбpaниe. Дa oпитaмe дa cъздaдeм Cъвeт пo зaĸoнoдaтeлcтвo в миниcтepcтвoтo. Кaтo миниcтъp мoгa дa зaявя, чe мoжeм дa гo oбeзпeчим финaнcoвo", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови