Концепцията за равни права приемана само на пръв прочит

Изследване показва измяна в мнението на младежите

OFFNews 14 август 2020 в 17:18 1673 0

Правата на човека са присъщи за всички хора още от раждането им. В основата им са идеята за човешкото равенство и достойнство. Те съществуват още от древността в много култури и под различна форма, но винаги в полза на човешките нужди и стремежа към справедливост. И до днес те предизвикват множество спорове, но и по много теми е постигнато съгласие.

Въпреки това дискриминацията между различни народи, религии и малцинства си остава един от проблемите на всички нас по целия свят. Това показва и националното проучване, проведено от Центъра за изследване на демокрацията в рамките на комуникационната кампания „Намери друг начин“, имаща за цел да развие критичното мислене у младежите и чрез добри примери да ги подкани към проява на толерантност и ограничаване на хейта онлайн.

Изследването е осъществено в средата на 2019 г. в България, а респондентите са младежи на възраст между 14 и 19 г. от цялата страна. По темата за религиозната насоченост доста висок процент от младежите - 62% заявяват, че в България не трябва да се строят повече джамии, а 42% смятат, че ислямът представлява сериозна заплаха за българското общество. 64% от анкетираните мислят, че “истинският българин” е православен християнин.

Тези резултати ясно показват някои заложени предразсъдъци още по време на формирането на мнение и израстването на младото поколение. Интересно е, че между 60-65% от анкетираните са съгласни с по-общи твърдения, отнасящи се до равните права на всички хора или малцинства. Но пък одобрението е доста по-ниско - 19-30%, когато става дума за по-конкретни положителни твърдения относно например мигрантите като участници в културното многообразие или исляма като мирна религия, с което 46%-58% не са съгласни.

Тези данни ясно показват как, макар че равни права за всички е широко приета концепция, що се отнася до правата и приемането на конкретни малцинствени групи, отношението бързо преминава в негативно.

Кампанията „Намери друг начин“ вече разпространи няколко видеа и оригинално съдържание, а съвсем скоро предстои и излизането на ново анимирано видео.

Повече информация за кампанията може да откриете в сайта и профилите ѝ в социалните медии, както и в платформите за видео споделяне:

http://www.arcfund.net/index.php?id=443
https://www.facebook.com/anotherway.bg/
https://www.instagram.com/findanotherway.bg/
https://www.youtube.com/watch?v=duNEeQ7LcCM&amp=&t=19s

За кампанията:

Намери друг начин“ е разработена в подкрепа на политиките на Европейската комисия, които имат за цел да гарантират икономическия, културния и социалния растеж на страните от Европейския съюз и могат да се развиват в стабилна, законна и сигурна среда, както и за изграждането на отворена и по-безопасна Европа.

Кампанията се изпълнява от комуникационна агенция Intelday Solutions в партньорство с Център за изследване на демокрацията и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews