Концерт в Перник и блокада на Дунав мост в Русе заради мръсния въздух

OFFNews 10 ноември 2018 в 16:12 3927 0

Протести срещу мръсния въздух, който дишат, проведоха днес жители на Перник и Русе.

В Русе демонстрацията бе под формата на автопоход, който потегли малко преди обяд от центъра на града и премина през основните улици в посока "Дунав мост". Около 150 автомобила блокираха напълно движението във всички посоки, а стотици автомобили останаха блокирани по "Дунав мост", което принуди полицията да помоли за прекратяване на протеста в тази част на града, предаде БНР.

Хората носеха маски на лицата си, плакати с надписи "Помощ! Тровят ни" и "Мръсният въздух ни убива". Недоволството е срещу някои от големите компании, които са основни замърсители на околната среда.

След "Дунав мост" колоната се отправи към Източната промишлена зона, където се намира заводът за автомобилни части "Монтюпе" - един от основните замърсители на въздуха в Русе. След като никой от компанията не излезе, за да говори с хората, те се върнаха в центъра и изразиха исканията си пред сградата на общината. 

В Перник протестът бе отбелязан и с концерт под надслов "Дишай, Перник". Организатор е едноименната гражданска инициатива. Поводътб е влошеното акчество на въздуха и депозираните четири инвестиционни предложения за изгаряне
на отпадъци.

Организаторите призоваха населението за по-голяма активност в отстояването на правото му да диша почист
въздух.

В момента замърсяването на въздуха с фини прахови частици е пет пъти над нормата на СЗО, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев- председател на сдружение „Въздух за здраве”.

По време на концерта, говорителят на гражданската инициатива „ Да се съберем на протест срещу „Топлофикация” Валентин Пешев раздаде 40 диска с филма с посланието„Предай нататък”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !