Коронавирус в СМГ, един от най-добрите ни олимпийци е заразен (обновена)

Александра Маркарян, Янка Петкова 13 юли 2020 в 15:55 17799 4

Взрив на коронавирусна инфекция е избухнал в Софийската математическа гимназия. По информация на OFFNews най-малко 19 от присъствалите на абитуриентския бал са дали положителни PCR тестове непосредствено след него. Балът е бил на 30 юни. Как се е развила ситуацията оттогава насам е неизвестно. Някои отказват да се тестват, включително с мотива, че искат море, а не карантина.

За ситуацията се разбра от публичен пост във Фейсбук на най-добрия математик от завършилия тази година випуск - Евгени Кайряков, лидер на националния ни отбор през последните години, носител на множество медали и отличия, вече приет за студент в Харвардския университет.

Официалната позиция на СМГ е мълчание. Не е известно временно изпълняващият длъжността директор на математическата гимназия историк Антоан Тонев - кандидат в текущия конкурс за постоянното директорско място - да е изразил публично такава. Към този час сайтът на СМГ информира новоприетите как да отидат и да се запишат, без да предупреждава, че в училището има зараза.

"Най-малкото, което може да се направи в момента, е да се разпространи истината" - пише Евгени Кайряков на 9 юли и разказва как се е заразил с COVID-19:

На 30.06 празнувахме бал от СМГ. На 2.07 заспах потен на включен вентилатор. На 4.07 започнах да кихам, което отдавам единствено на настинката. По притеснение на нашите на 5.07 си направих бърз тест за коронавирус, както и снимка на бял дроб. Тестът беше отрицателен, а снимката не показа нищо. Същия следобед вдигнах еднократно и лека температура, което също отдавах на факта, че съм настинал на вентилатора. На 6.07 беше първото контролно за Международната олимпиада по математика, където отидох без никакви симптоми, но с две маски една върху друга, с които седях през цялото време, както и със спрей чист спирт, с който дезинфекцирах ръцете си. В стаята бях единственият човек с маска, а разстоянието между всеки двама участници беше поне 2 метра на ширина и дължина. На 6.07 вечерта излезе положителна проба на момче от класа ми, с което на бала не съм имал контакт. Макар че вече денонощие нямах никакви симптоми, реших да си направя PCR тест в 7:00 на сутринта на 7.07, когато беше и второто контролно за МОМ. На второто контролно отново бях единственият в стаята с маска (още повече с две), както и отново дезинфекцирах ръцете си със спирт. На 7.07 вечерта излезе положителният ми тест за коронавирус. Забележете, че на 6.07 и 7.07 „температура, хрема и кихане“ не съм имал, както и до момента нямам. Кашлящи в стаята имаше, но това не бях аз.

...

Аз и семейството ми се намираме в отлично здраве в момента. Бъдете здрави и се пазете. Не само от вируса.

Източник на OFFNews от училището потвърди за случващото се и допълни картината.

На бала е присъствала учителка, за чийто съпруг по това време вече се е знаело, че е положителен за COVID, казва източникът ни. Няма информация дали тя е била заразена, "но това, което е сигурно е, че след този бал СМГ пламва". Според неговата преценка е възможно към днешната дата да са заразени 60-70 ученици. 

"Въпреки това много от децата отказват да си правят проби, за да не бъдат поставени под карантина, и заминават на море", споделя източникът ни притеснен, че някои проявяват симптоми, но отказват тестване.

Ако в училището се извършва дезинфекция, той не я е забелязал. Дали е информирана РЗИ е неизвестно. Дали в Регионалното управление на образованието с принципал МОН знаят - също.

Но е известно друго. В седмицата след приключването на учебната година в СМГ е било пълно с учители. Директорът събирал методическите обединения, групи от по 20-ина учители, в учителската стая.

Днес е имало педагогически съвет. Той вече е проведен онлайн по информация на OFFNews.

Предстои в СМГ да бъде проведено записването на новоприетите ученици - 156 класирани след четвърти клас и още толкова - след седми. С родителите им числото набъбва. Как ще се случи то в условията на коронавирусна инфекция е въпрос, който OFFNews отправи към Министерството на образованието. Потърсихме позицията му, която да изясни официално ситуацията и какво е предприето за справяне с нея.

От МОН отговориха, че по информация, дадена им от директора, само двама зрелостници на СМГ са информирали училището, че са положителни за COVID-19. Дали тези двама информирали и действителният брой съвпадат не става ясно. Директорът твърди още, че дезинфекция се извършва три пъти дневно и че всички необходими мерки за безопасност и дезинфекция ще бъдат приложени и при записването. Какво конкретно означава това също не се разбира.

Обърнахме се и към Столичната Регионална здравна инспекция с подобни въпроси. Оттам отговориха, че точният брой на заразените в СМГ не може да бъде посочен, тъй като не всички са посочили, че са завършили училището. До следобедните часове на 14 юли, когато получихме отговорите, известните им случаи на заболели бяха 5.

"Към момента нямаме данни за заразени учители и служители на СМГ", посочват оттам. Изследваните са с отрицателни резултати. Няма подадени данни за нарушаване на карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3496

7

НеНова

14.07 2020 в 00:17

Не избухва ли бомба в пъти по-голяма по площадите на все повече градове в страната срещу и потъпкване на свободата на словото? Справка, колко коментара са ми изтрити защото градивната критика е ерес.

3496

6

НеНова

14.07 2020 в 00:11

Короната има в СМГ и тя е в класацията по бал за прием вслед 7 клас.Това всички отразяват днес и като как има бомба на коронавирус в СМГ като доказаните слуаи са на ученици , завършили в СМГ не мога да разбера, кои са учителите и служителите ,които са болни и ходят на работа ,че и бомба избухнала. Далеч повече хора се събират на площада за да протестират, стадионите отвориха за футбол, аз не разбирам на какви фактически доказателства и какво цели статията?

4000

2

VillyVilly1

13.07 2020 в 17:24

Децата са в такава възраст, че забавлението им е най-важно. Но къде са родителите в този случай?!

12021

1

bls

13.07 2020 в 17:09

"Въпреки това много от децата отказват да си правят проби, за да не бъдат поставени под карантина, и заминават на море"

Тва ни е манталитетът, това е младото "обещаващо" поколение - нямат елеметарно самосъзнаение (с някои изключения, като написалия съобщението ученик) за съхранение на себе си, близките си и останалите хора, които биха могли да заразят (респ. може и да убият).