Короновирусът отложи и сватбите

OFFNews 07 април 2020 в 19:45 3728 0

Извънредното положение и забраната за събиране на хора на едно място се отразява и върху сватбените церемонии. Със заповед на Столичната община се забранява присъствието на роднини и гости на гражданските бракове.

Отказва ли това столичани от намеренията им да сключат брак или напротив?

Заради удължаването на извънредното положение много от двойките отлагат сключването на брак за лятото или дори за есента, казва Маргарита Цветкова от бюрото за сватбени обреди.

„Те разчитаха, че ще свърши това извънредно положение и започнахме да пренастройват сватбите си от май за август, септември, октомври“, каза тя.

При пандемия и затворени държавни граници смесените бракове и браковете на двойки, които живеят в чужбина, но планирали сватбата си у нас, се отлагат:

„Много от тях изобщо не дойдоха, защото не ги пуснаха да се приберат. Смесени бракове в момента нямаме. Отлагат се и бракове, чийто свидетели са в чужбина“, посочи Цветкова.

Въпреки това - в условията на извънредно положение, когато със заповед на общината сключването на граждански брак е разрешено единствено в присъствието на двамата свидетели, без роднини, без приятели и без сватбено тържество, желаещи все пак не липсват, заяви Маргарита Цветкова.

Причините – невъзможност за повече отлагане.

„Има сватби, които са заявени много отдавна“.

Суеверие.

„Ако сега го откажат, може пък да се случи нещо“.

Или скука в условията на домашна изолация.

„Понеже са си вкъщи и дълго време се канели да сключат брак, вече имат деца, решили, че сега могат да го направят“.

Любовта не признава възраст и извънредно положение, казва още Маргарита Цветкова.

Защото бракове се сключват „от 20 години до 90 на възраст, дето трябва да си стоят вкъщи“.

И накрая - ако все пак двойките мечтаят за голяма сватба?

„Ако го чувстват като тържество, като нещо, което трябва да бъде споделено с близки и приятели, нега да го отложат“, съветва Маргарита Цветкова, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови