Котелът на ТЕЦ "Република" заработи на газ, утре сутринта перничани ще имат топла вода

OFFNews 12 май 2020 в 21:48 3943 0

Снимка БГНЕС

Третият парогенератор на ТЕЦ "Република" е тръгнал на газ и към момента затопля водата на Перник, съобщи изпълнителният директор на местната "Топлофикация" Любомир Спасов пред сайта "За Перник".

След няколко неуспешни опита за пускане котелът заработи. В момента той затопля водата и ако няма аварии, утре сутринта перничани ще могат да ползват топла вода.

Пет дни перничани нямаха топла вода, след като местната топлофикация трябваше да мине на газ, но това не се случи. Причината - миналата седмица се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. 

На мястото на аварията пристигнаха и трима министри - на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

Екоминистърът обясни, че "на този етап, за да няма отпадъци, "Топлофикация" ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания".

След това обаче изпълнителният директор на местната Топлофикация заяви, че ТЕЦ "Република" ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище.

Спасов обясни, че ще бъде пуснат и Пети парогенератор, който е основна мощност на централата. Така ще се осигури топла вода на перничани. От думите му става ясно, че отпадъкът ще се депонира отново в шламохранилището със скъсана дига "Седми септември", в което - според Спасов - все още има възможност за допълване на обема.

По-рано днес Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започнаха извънредна проверка в "Топлофикация-Перник" заради аварията. 

Тази сутрин кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че ТЕЦ "Република" "играе на инат, вие ни затворихте шламохранилище, ние пък няма да подадем вода на перничани". Той добави, че ще търси съдействие от институциите.

В същото време изпълнителният директор на местната "Топлофикация" обясни, че проектантът, който е проектирал шламохранилището в Калкас, е заявил, че към момента стената е укрепена много добре и няма опасност от втора авария. Въпреки това държавните институции отказват да се позоват на неговото становище и да позволят на "Топлофикация" да продължи да го експлоатира, докато се разреши и изгради новото шламохранилище.

Според Спасов нереалистично е да се смята, че ТЕЦ-ът ще мине само на газ и ще подсигури адекватно топлоподаване на абонатите си. Той уточни, че в петък е направен опит да бъде запален Третият котел, който е въглищен, но преработен за газ.

Спасов добави, че котелът е създаден като придържаща мощност в случай на авария през зимата - да поддържа температурата, за да не замръзват тръбите. От думите му стана ясно, че Третият парогенератор не е пускан от 2 години и три месеца. При петъчното тестово пускане предпазните клапани не са издържали. До вчера е направен втори опит да бъде пуснат, но след 5 часа работа отново не е издържал.

Но дори и да заработи, при най-оптимистичния вариант котелът може да захрани температура на водата до 40 градуса в чешмите на перничани. А този минимален резултат щял да коства на дружеството неимоверни усилия на месец. "Този котел изцяло на газ гори над 3 000 лв. на час", твърди  директорът на местната "Топлофикация". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови