Крайни националисти отново се разходиха по жълтите павета

OFFNews 17 февруари 2018 в 20:27 9130 12

Между 300 и 500 крайни националисти се разходиха в центъра на София в т. нар. Луковмарш.

Въпреки шумната рекламна кампания на събитието тази година имаше значително по-малко участници в шествието в сравнение с миналата година.

Честванията на в памет на ген. Христо Луков са заредени със силен неонацистки заряд. Освен герой от Първата световна война бившият военен министър е бил проводник на политиката на фашистка Германия у нас, лидер на крайнодясната националистическа формация "Български национални легиони" и често е обвиняван в антисемитизъм.

Луков е убит е пред вратата на дома си от наказателна група на БКП.

Според организаторите в тазгодишният Луковмарш са се включили националисти от Германия, Швеция, Чехия и Естония.

Шествието бе поведено от транспарант с надпис на български и немски: "Заедно за Европа". 

По-рано днес посолството на САЩ у нас осъди провеждането на шествието.

„Посолството на САЩ в България е натъжено и загрижено от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение”, заявиха от мисията на САЩ у нас.

Днес имаше и контрашествие, в което граждани протестираха срещу честванията на нациста Луков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9009

10

Живко Куманов

18.02 2018 в 10:47

E , група педераси и гръцки анархисти - това ли са контрапротестиращите?!Значи може камион със травестити , джендъри и всякаква содомитска паплач да блокира столицата за часове , а мирно шествие в памет на БЪЛГАРСКИ офицер , застрелян от терористи , да се забранява?

8695

9

дърт комуняга

18.02 2018 в 10:44

подлеци, генерал Луков е велик български патриот и военен герой! Навеки в сърцата ни!

9000

8

Petio Petkov

18.02 2018 в 08:42

Генералът има безспорни заслуги към България, но... От 1933 г., е основател и лидер на Съюза на младежките национални легиони. Списанието на Съюза „Мощ” се самоопределя като “издание за фашистко просвещение на младите последователи на Легионите”.
На 15 август 1941 г. вестникът на Легионите „Народен водач” публикува статията “Двата врага”. “Два врага има човечеството, чието разгромяване провидението отреди за непобедимата армия на нац.-социалистическа Германия: световната плутокрация и международното еврейство…”

11925

7

FeldMarschal

17.02 2018 в 23:14

Какво значи "Крайни националисти" бе offnews? Ако се смятате за сериозна медия не може да заклеймявате хората, които почитат един велик български генерал по този начин. Защо не нарекохте контрапротеста - крайни педе*асти а? Крайните са тези дето дойдоха от Гърция - известни още като antifa - най големите анархисти в Европа. Хора желаещи смърт за бялата раса!

23293

6

Стефан

17.02 2018 в 23:13

Те явно не са, ма добре, крайни да са.
Само крайните хомосексуалисти ли могат да ходят по улицата?