Красивата Пелагия загинала в статуя на меден бик

OFFNews 04 май 2020 в 05:01 1781 0

Църквата почита днес Св. мчца Пелагия. 

Пелагия се родила в град Тарс. Тя била от знатно семейство, което почитало езическите богове. Когато пораснала, станали истинска красавица и младеж от царски род я поискал за жена. Родителите ú с радост се съгласили. По това време младата жена била посветена в учението на Христос и искала да получи кръщение. Пелагия получила разрешение да посети своята кръстница, преди да приеме предложението за женитба. По пътя срещнала един старец, който слизал от планината. Това се оказал епископ Клинон. Девойката му споделила желанието си. Епископът я благословил и я кръстил. Младата жена решила да посвети живота си на Бог, затова раздала украшенията си на бедните и се скрила в една пещера. 

След известно време се върнала в дома си, но семейството ú я посрещнало с омраза. Лично родителите ú я предали на император Диоклетиан. Владетелят бил силно впечатлен от хубавата външност на Пелагия и поискал да я направи своя жена. Тя отхвърлила категорично предложението му.

Ядосан, той заповядал да я сложат в нагорещен до червено меден бик. Когато разбрала за това, жената сама влязла в статуята и така намерила смъртта си.

Костите ú изхвърлили извън града. Епископ Клинон ги събрал и ги погребал в планината Ливан. На същото място по-късно император Константин Велики издигнал голям храм в памет на светицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови