Кризата за кадри в МВР засегна и ръководството

Докладите за преструктуриране на министерството няма да видят бял свят

Юлиан Христов 16 юли 2018 в 11:43 25926 2

Кризата за кадри в МВР засегна и ръководството

Кризата за кадри в Министерството на вътрешните работи (МВР) е засегнало сериозно и най-високите структурни нива на ведомството. Там недостигът, който в средите на МВР и военното министерство е популярен като "некомплект" или "недокомплект", е близо 31 %. Това става ясно от справката за щатната численост и незаетите бройки в структурите на МВР към 31 май 2018 г. 

Най-осезаема и кризата при главния секретар на МВР, където общата разкрита щатна бройка за служители е 11 души. Незаетите места са 6, което прави 54.5 % недостиг. На практика най-много празни постове при главния секретар на МВР са за държавни служители с висше образование - пет (общо недостиг от 71.4 %), като само едно е вакантното място за лица, работещи по трудово правоотношение.  

Кризата е засегнала и политическия кабинет. Там има предвидени 14 щата за персонал, от които два остават свободни.

Общият недостиг на кадри в основните структури на МВР е 9.4 процента. От предвидените 49 588 щатни бройки, вакантните места са 4 637.

Разбира се, най-голямата криза за кадри остава в областните дирекции на МВР. От публикуваните данни става ясно, че поредно начинание на МВР да "закърпи" положението не работи. Става въпрос за прокараните промени за назначаване на служители по трудови правоотношения, които да се включат в дейности като охрана по границата например. От одобрения щат за 770 души остават незаети места за 301 души. Или близо 40% "некомплект".

От данните става ясно също, че сериозна липса на кадри има за дейности като охрана по сключени с МВР договори и за договори с общините за "Общинска полиция". При последните незаетите бройки са 65 от общо 377 разкрити щатове. 

Вероятно тази криза е повод да бъдат прокарани промени в закона за местното самоуправление, с което общините искат да им бъде предоставена свободата да си създават собствени звена за сигурност с правомощията да санкционират включително и по реда на Закона за движение по пътищата. В подобен дух са и промените в Закона частната охранителна дейност, които бяха пратени в Конституционния съд заради възможността дейности на МВР да бъдат предадени в частни ръце.

Най-голям глад за униформени има в Гранична полиция. От разкритите 7466 щатове незаети остават 759. От тях най-сериозен е недостигът на кадри със средно образование и работещи на трудови правоотношения.

Кризата е сериозна и в столичната полиция, където не достигат 646 души. Там се търсят 223 висшисти, 362 със средно образование и 61 души на трудови правоотношения.

На трето място в класацията е пожарната, където се търсят 401 души. Заетите най-много през летните сезони ОДМВР Варна и Бургас също изпитват сериозна нужда от униформени - съответно 226 и 240. В Пловдив пък се търсят 136 души. 

На този фон МВР продължава да крие какво показват анализите за структурна реформа във ведомството. Въпреки че вътрешният министър Валентин Радев заяви намерението си да направи въпросните доклади публични, от администрацията му за пореден път отказаха достъп до документите. В писмо до OFFNews от МВР отговарят, че в тях се съдържат препоръки за "за усъвършенстване на механизмите на програмно бюджетно управление на министерството", както и препоръки за решаването на "проблеми на планирането и структурата на бюджета на МВР, за извършване на вътрешно преструктуриране в МВР, както и за въвеждане на управленски информационни системи за подобряване на координацията и контрола на управлението". За МВР тази информация не е със статута на надделяващ обществен интерес, въпреки че процедурите, които следва да бъдат изпълнени по тези препоръки ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Според МВР това е и "нормалният, публично достъпен начин за запознаване със съдържанието на подготвяни промени на съответната нормативна база". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

2

Старши

16.07 2018 в 12:50

Oткакто бойко стана гл.секретар оттогава има криза в това министерство.Градацията е прост,по-прост,най-прост.Але сегашния министър уби рибата.След него ще им е много трудно да намерят по-прост.