'Купонджията', който трябваше да чисти старчески дом (трейлър)

OFFNews 16 май 2018 в 09:02 5735 0

Алекс е енергичен и чаровен двадесет и пет годишен младеж, който стои сред мигащите неонови светлини и пулсиращи ритми на нощен клуб в Гърция. Той си поема дълбоко дъх и започва да танцува в свой собствен ритъм.

Навън Алекс присвива очи под пастелните цветове на сутрешната светлина. Прибира у дома, но майка му е все още будна и го разпитва къде е бил. Тя му казва, че баща му е намерил работа и че ако тя не му допада, ще трябва да си намери такава, която харесва.

Новото работно място на Алекс е старчески дом. Когато пристига, основната зала е празна с изключение на възрастен господин, който седи на една маса. Алекс си слага слушалките, затваря очи и започва да танцува, докато чисти пода с парцала. Възрастният мъж се приближава към Алекс и го пита какво слуша, а Алекс му подава слушалките си. Той предлага да научи мъжа да танцува.

Гръцкият режисьор Йоргос Зоис заснема филма като част от европейската кампания #EUandME, която има за цел да популяризира ЕС, неговите ценности и политики сред младежите. "Купонджията" (Party Animal) е един от петте филма в кампанията, посветени на мобилността, възможностите за бизнес, цифровите технологии, устойчивото развитие и правата на гражданите. Със средствата на филмовото изкуство те обясняват как ЕС е подобрил и улеснил техния ежедневен живот.

Целия филм можете да видите на интернет страницата на кампанията

Знаете ли какви са възможността да развиваме уменията си и да правим бизнес в ЕС?

Обучение, придобиване на важни умения и подготовка за бъдещето

Ако мечтаете за обучение в страна от ЕС, но разходите ви притесняват, във ваша подкрепа е създадена програмата „Еразъм+“. Тя осигурява стипендии както на студенти, така и на хора в процес на професионално обучение. А в допълнителната програма „ЕразъмПро“ може да финансира провеждането на практика в чужбина за период от 6 до 12 месеца. Програмата "Еразъм+" позволява да следвате, да преминете обучение, да станете доброволец или да участвате в младежки обмен в 33 държави във и извън Европа. 

Искате да дадете своя принос за общността? Можете да го направите: като окажете подкрепа на новопристигнали бежанци, като разчиствате растителността с цел предотвратяване на горски пожари или като помагате за раздаването на помощи в засегнати от бедствия райони. Чрез Европейския корпус за солидарност можете да станете доброволец, да работите или да стажувате, за да помагате на хората в Европа и едновременно с това да придобиете нови ценни умения.

Нови езици? 
Трябва да опресните френския си или да придобиете основни познания по гръцки? С помощта на уебсайта за онлайн езикова подготовка на програма „Еразъм+“ можете да се включите в онлайн езиков курс, преди да заминете. Това ново умение в комбинация с другите знания, които ще придобиете по време на престоя в чужбина, ще направят автобиографията ви по-впечатляваща и ще ми помогнат да привлечете вниманието на работодателите.

Научни изследвания
Ако ученето е вашият живот, можете да кандидатствате за съвместна магистърска програма „Еразмус Мундус“ - за следдипломно обучение в две различни държави, разположени в ЕС или по целия свят. Ако сте учен, програмата „Мария Склодовска-Кюри“ може да ви даде възможност да живеете, да провеждате изследвания и да работите в чужбина.

Намиране на добра работа или консултиране при нужда от помощ

Ако наскоро сте завършили обучението си или напуснали работа и се чудите накъде да продължите, не сте единствени. 6,3 милиона млади европейци са в същото положение. Инициативата на ЕС „Гаранция за младежта“ има за цел да им осигури предложение за работа, образование, обучение по занаят или стаж в рамките на 4 месеца след оставането им без работа или напускането на образователната система. Можете да кандидатствам през съответната национална служба по заетостта, за да започнете професионалната си кариера или да продължите да учите.

Смяна на професията

Според статистиката човек сменя професионалната си кариера над пет пъти по време на целия си трудов живот. Всяко ново начало е свързано с нуждата от преквалификация за придобиване на уменията, необходими за новия сектор. Независимо дали се нуждаете от нови практически знания или допълнителна квалификация, можете да кандидатствате за обучения, финансирани от Европейския социален фонд.

Когато търсите работа, вратите на целия ЕС са отворени. Освен това схемата „Твоята първа работа с EURES“ може да ви помогне да започна професионална кариера в друга държава. Чрез нея може да ви бъде осигурен специален съветник, да ви бъдат предложени работни позиции и дори да получите финансиране за покриване на пътните разходи, ако трябва да отидете на интервю в чужбина.

Работата в офис не е за всеки. Ако идеята да възстановите разрушено училище или да помагате на новопристигнали бежанци ви допада повече, може би трябва да кандидатствате към Европейския корпус за солидарност. Той предлага платени и доброволчески възможности за участие в проекти из цяла Европа.

Работа за Европа

Ако искате да бъдете част от 55-те хиляди души, благодарение на които съюзът функционира, кариера в институция на ЕС би могла да се окаже подходяща за вас. Можете да посетите Европейската служба за подбор на персонал, за да разберете повече за наличните работни места.

Стартиране, управление и развиване на бизнес с помощта на ЕС

Когато става дума за бизнес в ЕС, граници не съществуват. Единният пазар позволява да предлагате продуктите или услугите си на над 500 милиона потребители. Стоките, хората и капиталите се движат свободно между различните държави.

Започването на бизнес не означава непременно да разполагате с голяма сума пари. Ако имате добра идея, ЕС може да осигури необходимата финансова подкрепа чрез широк набор от местни, регионални и национални инициативи. Без значение дали започвате нов бизнес или развивате вече съществуващ такъв, можете да кандидатствам за заеми, микрофинансиране, гаранции и рисков капитал с подкрепата на ЕС.

Нуждаете се от компетентен съвет? Enterprise Europe Network може да ви осигури опитен експерт, който разбира вашия бизнес модел. Той или тя може да ми помогне с план за действие и да се справи с всичко – от финансиране до интелектуална собственост. Освен това може и да ви съдейства при намирането на международни партньори, за да развиете и разширите бизнеса си в чужбина.

Ако неотдавна сте създали свой бизнес или имате намерение скоро да го направя, тогава отговаряте на критериите за допустимост за участие в практическо обучение във вече работещо МСП в която и да е държава от ЕС. Благодарение на програмата „Еразъм за млади предприемачи“ ще придобиете опит и знания за други европейски пазари, което може да помогне на новото ви начинание да процъфти.

Административни главоболия? Не и когато регистрирате бизнеса си в държава членка на ЕС. ЕС насърчава държавите да регистрират компаниите в рамките на три дни. Затова не е нужно да се тревожите за купчините документи – започването на бизнес става просто и лесно.

Платен отпуск, отпуск по майчинство и други привилегии за работещите

Знаете ли, че като служител на трудов договор в ЕС имате право на минимум четири седмици платен отпуск годишно?

А при болест или злополука имате право на социална закрила като отпуск по болест или обезщетение за безработица. ЕС е изградил защитна мрежа, която да помага на гражданите да излязат от трудни ситуации.

ЕС изисква от работодателите да уважават правата ма служителите. Те трябва да им плащат справедливо възнаграждение, да им осигуряват безопасни и достойни условия на труд, както и да не ги принуждават да работят повече от 48 часа на седмица. 

Ако сте родители, но не искате да се разделяте с кариерата си, законодателството на ЕС гарантира на мъжете и жените право на минимум 4 месеца родителски отпуск. А за всички бременни жени е предвиден платен отпуск по майчинство от минимум 14 седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови