Квесторите, отговорни за анулирането на работа на седмокласник от СМГ, наказани само със забележка

Работата му остава анулирана. Случаят няма да бъде преразгледан от МОН, каза за OFFNews зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Александра Маркарян 06 август 2019 в 09:48 13384 0

Квесторите, които носят отговорност за анулирането на писмената работа на седмокласник от СМГ, са били наказани само със забележка. Какво да бъде дисциплинарното наказание на двамата учители е решил работодателят им - директорът на 112-о училище в София, каза в интервю за OFFNews зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

След края на националното външно оценяване (НВО) по математика на 18 юли 2019 г. квесторите е трябвало да приберат работата от чина на момчето. Правилата изискват квестор да отиде до съответния ученик, за да може тестът да бъде запечатан и да се разпише протоколът. Учениците нямат право да стават и да носят работите си на квесторите.

В случая всичко е изпълнено по правилата... до един момент.

От видеозаписа се вижда как "квесторите отиват към момчето, което си предава работата. Осъществява се запечатването ѝ, подписва се протоколът. След това други ученици искат да предават и писмената работа остава на чина при детето. Детето прибира своите пособия и материали в раницата си и заедно с тях - и писмената работа", разказа зам.-министър Михайлова и коментира, че "и двете действия са абсолютно недопустими - от страна на квесторите и от страна на ученика".

Можем само да гадаем защо квесторите са постъпили така, коментира тя и допусна, че 14-годишният ученик се е притеснил.

Видът на дисциплинарното им наказание е определен от директора, подчерта зам.-министър Михайлова: "Това е решение на директора на 112-о училище, който е работодателят на учителите... За мен отговорността е на квесторите, но той е единственият, който може да ги накаже".

Впоследствие работата е върната в училище от бащата на момчето, но не е разглеждана. Изпратена е запечатана с протокол в Регионалното управление на образованието и изобщо не е оценявана. Анулирана е, а ученикът получи 0 точки на изпита.

Случаят няма да бъде преразгледан от МОН, заяви зам.-министърът, въпреки че за това се застъпи и един от ръководителите на национални отбори по математика - доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика на БАН.

Той се свърза с OFFNews, за да разкаже наблюденията си над ученика, който е сред състезателите от СМГ,  и останалите ученици в отбора. Техните контролни в СМГ са много по-трудни - увери той и предположи, че ученикът, бидейки "достатъчно разсеян, като всеки добър математик", е прибрал машинално, неволно работата си. Той предложи от името на семейството ученикът да бъде изпитан пак с тест със същата тежест като тази на НВО, да се оценят двете работи и да се впише по-ниската оценка.

Това обаче няма да се случи - категорична е зам.-министър Михайлова. Правилата са нарушени, работата е компрометирана - аргументира решението тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови