Квесторки ощетили 12 деца на изпита по математика след VII клас. МОН мълчи

Александра Маркарян 01 юни 2018 в 10:30 20689 0

Снимка frognews.bg

"Две нощи след изпита внучка ми сънува кошмари. Излезе много рано от него. Попитах я защо. "Няма къде да пиша", ми отговори."

Изпитът е външното оценяване по математика след седми клас, проведено на 23 май. Внучката на Александра Георгиева се явява в софийското 148-о основно училище. В стаята е с още 11 деца. Първият модул - тестът - приключва и двете квесторки раздават листовете с напечатаните условия на задачите за модул 2. Но не и свитъците с листове за белова, на които децата трябва да опишат решенията на всяка подточка от четирите задачи и да правят чертежа. Няколко деца искат листове, но учителките им нареждат да пишат върху листовете с условията. Посъветвали ги и да не правят чертеж.

Проблем не би имало, ако оценката зависеше само от това дали ученикът е написал верния отговор или не. Съвсем не е така. Ако липсва подробното решение, включително чертежът, ученик може да получи например само половин точка вместо максималните 4.5. Именно това притеснява Георгиева, която е категорична, че обещаното от РУО наказание за квесторките - по думите ѝ те са от 17-о училище в София - "не върши работа". По-важното е как ще бъдат оценени ощетените ученици.

Случилото се е абсурдно и хората първоначално не вярват, когато им го разказвам, споделя Александра, която се свърза с OFFNews, за да даде гласност за проблема, след като синът ѝ и баща на внучката ѝ подал жалба в Регионалното управление на образованието към МОН, но оттам, по думите ѝ, ги посъветвали да са спокойни. "66 години живея в България. Когато ми кажат да съм спокойна, изобщо не съм", коментира Александра.

Когато синът ѝ Емил Георгиев отишъл на 28 май в РУО, за да подаде жалбата, разбрал, че работите на 12-те деца са били намерени от Комисията по разсекретяване в общия кюп, но никой не обяснил как ще бъдат оценени те. Освен, че липсват подробните решения, децата нямат право да пишат върху листовете с условията.

Входящият номер на жалбата до РУО

OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието и науката в деня на разговора ни с Георгиева - 30 май. Попитахме за причините за нелепата ситуация, за това как ще бъдат оценени учениците и ще бъдат ли наказани квесторките.

Вчера оттам обясниха, че очакват обяснението на началничката на РУО-София Ваня Кастрева. До момента на публикуването на материала ни нямаше отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови