Лъвовете притихват до св. Татяна, съименичките й черпят днес

OFFNews 12 януари 2019 в 05:32 4931 0

Църквата почита днес паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден празнуват Татяна и Таня.

Името е с древногръцки произход и означава „устройваща“.

Татяна е родена в богато семейство, родителите й криели вярата си в християнството, но дъщерята били възпитана в нея. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Исус Христос.

Татяна станала негова жертва. Била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва, но тя отказала да се подчини. Паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените ѝ думи счупили езическата статуя на хиляди парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, изболи очите ѝ и рязали ивици от тялото й. Бог обаче извършвал чудо със своята изповедница и на другия ден тя била излекувана. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости. Това обаче разгневило още повече императора - той наредил да хвърлят Татяна на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете ѝ.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и баща й. 

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови