Леят бетон в парк Ямача, Хасково се вдига на протест

OFFNews 21 май 2020 в 17:25 5667 0

За днес в 18 часа на централния площад "Свобода" в Хасково е насрочен протест срещу строителството в парк Ямача, известен и като Младежки хълм. Заедно с Кенана това е един от двата живописни парка със запазена флора и фауна в южния областен център.

Там се намират и двете емблеми на Хасково - статуята на Богородица, записана в книгата за рекорди Гинес и часовниковата кула в непосредствена близост до нея.

От няколко дни обаче част от парка е оградена и вече се лее бетон. Има изсечени дървета и храсти и е преградена с бариера горска пътека, по която много хасковлии тичат и се разхождат. Веднага след появата на огражденията над 2600 души се организираха във фейсбук групата "Да спасим парк Ямача", която организира и днешния протест.

Въпросният строеж е само първия от предстоящото масово строителство като според източници на OFFNews върху съседен парцел, в който попадат терените на две помощни футболни игрища предстои да бъдат изградени 40-50 жилища. 

Ето и призива към хасковлии за днешния протест:

Паркове или строителни площадки?! Това ли искаме хасковлии?!

От години парковете в България са заплашени от сечища и застрояване. Прибързано, некачествено и често непрозрачно се приемат планове за управление и се разпродават имоти в техния обхват. Изготвят се Подробни Устройствени Планове от некомпетентни лица, често корумпирани, които променят техния статут.

Голяма част от територията на парк „Ямача", основно помощните игрища, на които тренират нашите деца и спортуваме всички ние, са разпродадени. В момента виждаме резултатите от едва първия строеж, а представяме ли си какво ще стане ако това стане масова практика и всички имоти се застроят? Това ли искаме, или чист въздух и природа, които са публично достъпни и са за ВСИЧКИ? Или ще оставим частните интереси да заграбят и заградят това, което в момента е парк, и което е създадено от нашите съграждани в миналото?!

Случаят с парк Ямача в Хасково силно наподобява на този в Стара Загора. Там на крачка от цялостно съсипване бе парк Бедечка, който в крайна сметка бе спасен благодарение на екоактивистите и будната съвест на хората в града на липите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови