Лекарите в 'Св. Анна' спасиха живота на жена с рядка инфекция

Лечението ѝ струва над 10 000 лева, НЗОК ще покрие 420

OFFNews 07 февруари 2018 в 10:46 5060 1

Лекарите в столичната болница "Света Анна" (бившата Окръжна болница) спасиха 43-годишна пациентка от животозастрашаваща рядка инфекция, съобщиха от лечебното заведение.

В края на януари жената от Кюстендил развила изключително рядка аеробна и анаеробна инфекция в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит . Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм.

Пациентката постъпила в спешното отделение на „Св. Анна“  вечерта на 29 януари, след като ѝ е било отказано лечение в други болници. Настанена в реанимация и по спешност е стартирана тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции, обясняват медиците. На следващия ден консилуим решава под упойка да се направят инцизии на двете огнища и се достига до огнището на възпалението. След разрезите подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо, което говори за много тежко възпаление.

Микробиологичните изследвания доказват че жената има стафилококова и стриптококова инфекции, които освен че са изключително опасни водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето.

След проведеното лечение, вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето. 

По пътеката 228 по която е приета в Клиника по ЛЧХ, след завършване на лечението болницата ще получи от Здравна каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна-София“ АД са вложени 4200 лв. След прехвърляне в Клиниката по ЛЧХ са вложени още 3070 лв. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че лечението все още не е завършено, общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева, изчисляват от болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови