Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекарският съюз: С новата наредба за касовите апарати НАП ще има здравна информация за пациентите, това е неприемливо

OFFNews 16 март 2019 в 12:15 10468 1

Снимка Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви против достъпа на данъчните до здравните досиета на пациентите и приравняването им с данъчна информация, става ясно от позиция на съсловната организация, изпратена до отговорните институции и медиите.

БЛС приветства усилията на НАП и МФ за ограничаване на сивата икономика и подобряване на възможностите за фискален контрол, пише в позицията. Съюзът обаче е притеснен, че "разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани. БЛС е притеснен от поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения."

От БЛС добавят, че от срещата си с НАП са останали с впечатление, че медицинският софтуер е приравнен с този използван за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). Това, според лекарската организация, е погрешно и неприемливо. "Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека. От него става ясно кога и какви медицински услуги е използвал пациентът (преглед, пролежаване в болници, резултати от изследвания, ползвано лечение, причина за смърт и др.)", обясняват от БЛС.

Отттам изразяват опасения, че органите на НАП ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета без такъв достъп да е необходим за осъществяването на данъчен контрол от агенцията. По този начин се нарушава лекарската тайна, както и изискванията за съхранение на чувствителна информация.

"Разширява се кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани", обобщават от БЛС.

Блокирането на СУПТО в един търговски обект защитава търговските интереси на фиска, но по никакъв начин не застрашава здравето на гражданите. Ако обаче блокира медицинският софтуер, то ще блокира дейността по всяка една грижа за здравето и живота на хората, обясняват от организацията.

БЛС настоява да се вземат предвид всички изложени проблеми, които ще произтекат от прилагането на Наредба Н-18 спрямо медицинската дейност.

Какво въвежда наредбата?

През септември 2018 г. беше обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Промените са свързани с отчитането на продажбите в търговските обекти, с въвеждането на изисквания към софтуерите за управлението им, към производителите/разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, както и към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Целта е да се елиминират възможностите за манипулиране на фискалните устройства, като се въвежда изискване за предаване на информация за всеки фискален/системен бон за извършена продажба на стоки/услуги в търговските обекти в рамките на до пет минути към сървърите на НАП. На фискалния/системния бон ще се отпечатва двумерен код (QR код). Чрез сканирането на кода клиентите ще могат да проверяват коректното отчитане на направените от тях покупки в търговските обекти.

Въвеждат се и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Всяка онлайн продажба също трябва да бъде въведена в касовия апарат на търговеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!