ЛиЛана пусна запис от ареста, атаките били заради нейната дързост срещу корупцията

OFFNews 04 май 2020 в 19:52 12193 3

Лиляна Деянова, известна като певицата ЛиЛана, разпространи запис от ареста, чрез който се обяви за жертва заради работата си, съобщи бТВ. 

В запис, направен в предварителния арест на софийския затвор, ЛиЛана твърди, че атаката срещу нея идва заради "дързостта да се изправи срещу корупцията в тол системата и в "Пътна полиция".

По думите й тя и съдружникът й Мартин Димитров се завърнали в България, за да създадат продукти, които да направят света по-добър. Певицата напомня, че през 2018 г. са били наградени от президента Румен Радев заради приноса им в създаването на приложение за подаване на сигнали за нередности.

В изявлението на певицата се казва още, че с Димитров са пуснали сигнал до прокуратурата за кражби на пари от винетки.

Деянова съобщава, че има веществени доказателства, които са "запис в министерството на икономиката по време на среща между мен, Мартин и шефа на програма "Конкурентоспособност", в който той си признава, че е било наредено да ни тормозят. Както и видеозапис в Пътната агенция, в който ни отказват да ни предоставят документи за регистрация и в който ясно става името, кой е човекът, който всъщност управлява". След тези думи записът прекъсва, а в писмото се уточнява, че е спрян от органите на реда.

Записът е с продължителност около 2 мин., а адв. Николай Хаджигенов, представляващ певицата, потвърди достоверността му и отбеляза, че лично го е правил.

"Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в ТОЛ системата и в Пътната агенция. Не ни беше страх да обявим имената на хората, които стоят зад една от най-големите кражби в държавата", заявява още Лиляна пред разследващите.

По думите й публично са пуснали сигнал от 400 страници "с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет. Явно големите бизнесмени се уплашиха от нашата фирма ТЕЛЕТОЛ. Изплашиха се от 20 младежи, които искаха да пуснат просто едно приложение и да продават винетки, за да направят продукта по-добър за хората", категорична е певицата.

Тя споделя, че наградата от Радев за приложението Civi е получена "без един лев от нито една община, нито от Банката за развитие, или друга държавна институция. Реалността е, че нашата фирма има повече служители и създадени продукти, отколкото всяка една фирма, получила кредит от Българската банка за развитие", коментира певицата.

Деянова беше задържана на 25 април заедно със съдружника и брат си. Братът на певицата - Александър Деянов - бийтбоксърът SkilleR, беше пуснат под гаранция от 100 000 лв. Тримата са обвинение за участие в организирана престъпна група, действала от 2016 г., за незаконно присвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентоспособност". Групата има и обвинения за заплашване на служебни лица от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Няколко фирми, контролирани от ЛиЛана, са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност. 

Мотивите за "задържането под стража" на специализирания наказателен съд са, че ЛиЛана може да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Във вторник Апелативният спецециализиран съд трябва да реши дали Лилана ще остане в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

10.05 2020 в 18:41

Особено на черепа курупцията...

17156

2

aviatora

04.05 2020 в 20:35

Главната мутра Бойко Борисов да ви замести в затвора !!!

10571

1

Hissarion

04.05 2020 в 20:16

Тази смела боркиня колкото курупция е преборила, никой не може да се сравнява с нея.