МЕ: Хората, които ще загубят домовете си в с. Бели бряг, се обезщетяват по пазарни цени

И сега посредничим между тях и Мини Марица-изток, твърди Министерството на енергетиката в отговор на апела на собствениците за помощ от министър Теменужка Петкова

OFFNews 18 юли 2019 в 16:43 4712 0

„Мини Марица-изток“ ЕАД придобива имоти в района на с. Бели бряг главно чрез постигане на споразумение. Дружеството се старае да избягва принудително отчуждаване, като въвежда редица мерки за обезщетяване в преходния период, както и мерки за смекчаване на последиците за населението. Жителите се обезщетяват по пазарната стойност на имота.

Това пишат от Министерството на енергетиката в отговора си до OFFNews след наше запитване по повод апела на жители на селото за помощ от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в писмо до която твърдят, че мините унищожават селото и че предлагат нищожни обезщетения на собствениците.

Текст от Плана за действие за преселване (от 2018 г.) предвижда процесът на доброволна покупко-продажба на имоти в село Бели бряг да бъде преустановен в края на 2019 г., "за да се избегне пребиваването на засегнати от проекта лица в разрушеното село, което вече не може да поддържа добро качество на живот". Според плана ще се премине към процедура за отчуждаване за всички останали засегнати след 1 януари 2020 г.

"Всички засегнати собственици на имоти се обезщетяват на пълна стойност на заместване така, както е определена от Екологичната и социалната политика на ЕБВР от 2014 г. Размерът на обезщетенията е конкретен за всеки имот и представлява пазарната стойност на имота. Оценката на пазарната стойност се извършва от лицензиран оценител, избран с конкурс по Закона за обществените поръчки. Оценителят анализира и разглежда следните аспекти: характеристики на строителството и състоянието на имотите, многогодишни култури, както и пазарна информация за последните продажби на подобни имоти в село Бели бряг, община Раднево и съседните му общини - Гълъбово и Нова Загора", се казва в отговора на министерството. Поисканата от нас информация за размера на обезщетенията обаче не е дадена.

Според МЕ "засегнатата общественост от с. Бели бряг участва активно в обсъждането и взимането на решения относно бъдещето на селото, свързано с процеса на разширяване на минните дейности. Планът за действие за преселване, за който вече стана дума, също бе изготвен с активното участие на жителите на селото. Традиционно срещи между представители на ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД и жителите се провеждат по няколко пъти годишно".

На въпроса ни дали ще посредничат в спора между двете страни от МЕ отговарят:

"И до момента Министерството на енергетиката е активен посредник за справедливо разрешаване на казуса. От м. декември 2017 г. стартира процедура по инициативата за диалог между дружеството и обществеността на селото, по която са проведени няколко срещи, включително и в Министерството на енергетиката.

Трябва да отбележим, че по-голямата част от имотите в селото вече са изкупени от страна на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Освен пазарната цена за тях, дружеството предлага на жителите на селото и сериозна социална програма: на първо място, те имат възможност да останат да живеят напълно безвъзмездно в своите къщи 2 години след продажбата. Преместването на разстояние до 100 км. на онези от тях, които сменят жилището си, е за сметка на дружеството. "Мини Марица-изток" ЕАД финансира и всички нотариални и държавни такси, местни данъци и комисиона за брокер при покупката на нов имот. На собствениците на земеделски имоти се изплаща и еднократно обезщетение в размер на получената рента за предходната година. Трайните насаждения се оценяват и заплащат според оставащите им години за живот – така например ако едно дръвче ябълка ще дава плод още десет години, тази бъдеща продукция се заплаща в момента на продажбата. Част от рекултивираните след добива на въглища земи се предоставят от мините за земеделско ползване на желаещите лица, за да се съхрани поминъкът им. "Мини Марица-изток" ЕАД осигурява и безплатна правна помощ на хората в процеса на продажба на старото и закупуване на ново жилище".

От ведомството уточняват, че по график добивът на въглища от района на с. Бели бряг трябва да започне през 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови