МОН наказа трима души заради гафа с първото класиране за гимназиите

Александра Маркарян 28 август 2018 в 10:07 12267 0

Снимка БГНЕС

Ваня Кастрева

Министерството на образованието и науката е наложило три дисциплинарни наказания заради гафа с първото класиране в четири софийски гимназии с прием след седми клас.

Началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева е с порицание, а експертите от РУО Камен Радев и Ваня Станчева са наказани с отлагане на повишението в ранг с една година, съобщиха от МОН за OFFNews в отговор на наше запитване.

Налагането на наказанията бе поискано от министър Красимир Вълчев, след като бяха сбъркани изчисленията на баловете за Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София, Националната природо-математическа гимназия (НПМГ), Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов" и Професионалната гимназия по строителство и архитектура (паралелка „Парково строителство“).

Едната грешка се състоеше в това, че оценката по математика не беше умножена по три, а беше взета веднъж, другата - че за паралелката в НПМГ с физика оценката по олимпиадата по предмета не беше удвоена, а взета веднъж.

Гафът създаде голямо напрежение сред родителите и наложи свалянето на класирането само час след публикуването му. Те чакаха часове, докато списъците отново бъдат качени, а грешките - поправени.

Седмица по-късно министър Вълчев коментира, че причината за гафа не е технически проблем, а човешка грешка и заяви, че ще иска наказания за трима души.

Те са били наложени след проверка на вътрешния инспекторат на Министерството на образованието и науката, а решенията вече са връчени на тримата служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови