МОН поиска оставката на директора на СМГ, той се барикадира в гимназията

Александра Маркарян, Йоанна Димитрова 24 август 2017 в 14:15 18473 10

Истински екшън се разиграва в едно от най-престижните български училища - Софийската математическа гимназия. След като тази сутрин от МОН поискаха оставката на директора ѝ, се оказа, че той се е барикадирал в сградата с печатите на гимназията и се заключил. Твърди се, че дори е спал там. Междувременно отпред протестираха родители, пристигнаха зам.-министър и началникът на Регионалното управление на образованието (РУО), блокадата наложи и викането на полиция.

Оставката на Антони Стоянов бе поискана от началника на РУО в София Ваня Кастрева, която е работодател на Стоянов. Тя обяви решението си тази сутрин пред БНТ. Искането е съгласувано с министъра на образованието Красимир Вълчев. Задно искаме оставката, потвърди Вълчев пред OFFNews.

Причината е напрежението в гимназията и подклажданите от Стоянов конфликти. Проблемът стигна медиите, когато през юли той уволни един от най-изтъкнатите учители по математика в гимназията - Петя Тодорова. Мотивът му бе, че тя уронвала престижа на гимназията с участието си в комисията на математическото състезание "Европейско кенгуру". Твърдение, с което тя категорично не се съгласи.

Проблемът със състезанието дойде от вражда между двамата съорганизатори. Той ескалира след областния кръг, когато единият организатор изключи от националния кръг учениците, явили се при другия организатор. Под ударите попаднаха и възпитаниците на СМГ въпреки високите си резултати. МОН посредничи за разрешаването на конфликта и проблемът бе решен, а децата не бяха ощетени.

Тодорова обаче бе обвинена и уволнена от директора си. Самата тя няма как дори теоретично да може да изключи учениците, защото е член на националната комисия и с подписа си просто удостоверява, че явилите се в състезанието са получили съответните оценки. Тя няма правомощията да реши кой има право да се яви на националния кръг и кой - не.

Напрежението бе нагнетено допълнително, когато Стоянов не поднови срочните договори на други учители, изразявали несъгласие с начина му на управление.

След като уволнението на Тодорова стигна до медиите, Регионалното управление на образованието - структура подчинена на МОН - започна проверка в училището.

След изявлението на Кастрева от тази сутрин пред училището отново се събраха родители на протест срещу Стоянов. В училището пристигнаха Ваня Кастрева, инспектори и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, полиция. 

Дали оставка ще има все още не е ясно. OFFNews потърси Антони Стоянов за коментар, но никой не отговори на директорския телефон.

В сградата се проведе и среща, достъпът до която бе ограничен.

Официално Стоянов се води в отпуск до края на седмицата. Срещу него обаче е започнало дисциплинарно производство.

"Той провокира напрежение, не съдейства за разрешаването на конфликтите, държи се грубо, криеше се от нас. Аз, началникът на кабинета ми, г-жа Кастрева прекарахме десетки часове през последните седмици в опит да решим конфликта. Той успя да разочарова много хора с поведението си", коментира ситуацията министър Вълчев пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

10

Katia Stoyanova

24.08 2017 в 21:28

Навсякъде едно и също - проблеми!
Един истински директор трябва да е по-доброжелателен и да не тормози учителите, особено тези, които са се доказали като едни от най-добрите професионалисти. Вижте подобен случай и в Пловдив:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D0%A1%D1%82%D0%B E%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2-1543007435756704/

8005

9

roditel

24.08 2017 в 18:38

Наистина има много родители, които искат да подкрепят директора. Нещо трябва да се направи.

8000

8

Весика

24.08 2017 в 18:03

Хайде стига писали глупости. Великият ВИ Стоянов от отдавна трябваше да си тръгне.Какъв екип той е създал? Това са учители доказали се много преди той да заеме този пост.За медалите, кой е отговорен пак учителите , които плюете. За ремонтите в училището пък Училищното настоятелство има голям принос. Е кажете сега, какви заслуги има той , освен да се вживява в ролята си на незаменим. Да се държи все едно училището му е бащиния и да тормози подчинените си . Да не смеят хората да си изкажат мнението от страх да не си загубят работата.Да и това е истина, защото имам лични впечатления. Без него спокойствието в СМГ ще се върне.

8000

7

Margarita Lazova

24.08 2017 в 17:17

Тъжно, толкова тъжно :( Някакви хора от някакво министерство с накърнено Его ще се разправят с някого, защото не им е направил евала. И после ще си спят спокойно... дори вече това училище да няма тези постижения, постъпили са правилно, щом се е криел... би следвало на всяко тяхно движение да реагира, да скача, да се подмазва, щом не го прави - марш ще бъде заменен с друг... това се разбра от тази статия !!!

8000

6

Margarita Lazova

24.08 2017 в 17:16

Искам да направя протест в защита на директора на СМГ
Това е един прекрасен човек, благодарение на който СМГ е това, което е ! Как не ги е срам МОН.

Търся съмишленици за фейсбук група.
Какви са тези родители, които искат да го изгонят, какви са тези хора от МОН, няма ли кой да им покаже всички медали изкарани от децата, с учителите, с които той е избрал през годините!

8005

5

roditel

24.08 2017 в 16:21

Две паралелки срещу цяло училище, 5-6 учителя срещу всички останали, а, и РУО и МОН срещу един директор. Айде сега и министъра да си подаде оставката, защото цяло лято не можа да вникне в един проблем и да го разреши. А репортерите, за тях няма какво да се говори, използват няколко оборотни израза и не им пука кой крив и кой прав. Истината и справедливостта - никой не се интересува от тях. За какво образование да говорим щом един директор не оставят на мира да си избира екипа и да защитава учениците си от злонамерени учители?

8000

4

Ивайло Михайлов

24.08 2017 в 16:14

Biol, вие сте поредният трол, защитаващ това недоразумение Стоянов!

10902

3

Мариян

24.08 2017 в 15:52

Цирк.

12422

2

biol

24.08 2017 в 15:22

Прекрасен сценарии,
20 майки станаха повод да се уволни директора , който издигна училището до това ниво- училище с най висок успех.
20 майки - да бе . всичкото е сценарий защото докато има училища като СМГ, Немска и английска , никой няма да запише детето в частно училище.
В сутрешния блок Иван Симеонов преподавател
http://www.parvamatematicheska.com/pchmg/prepodavateli-fpmg-2.html
в ПЧМГ иска оставката на директора на СМГ . От къде на къде с какво право
Ясно с какво. Но медиите изключително манипулативно подхождат към отразяването на новината.

За защита на една учителка 20 майки, сега останалите деца какво да правят да плащат на медии
 
X

Подкастът на OFFNews