Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МОН с нов проект срещу отпадането на ученици

Анелия Георгиева 15 март 2019 в 14:11 6965 0

Снимка БГНЕС

МОН стартира нов проект „Подкрепа за успех" на стойност близо 130 млн. лв., който ще обхване 1500 проблемни училища в цялата страна, за да намали броят на отпадналите деца от образователната система.

Проектът ще обхване 120 хил. ученици от 1-ви до 7-ми клас, които спадат към уязвими групи или имат проблеми с усвояването на учебния материал. Продължителността му ще е 30 месеца и основната цел е намаляването на процента на напуснали училище ученици по необективни причини.

Помощта ще се извършва под формата на допълнитено обучение, като директорът на всяко училище ще решава как да се провеждат часовете и разпределението на учениците по групи.

За целта 10 500 учители ще бъдат обучени, за да могат да определят от рано проблеми при обучението на децата. Предвижда се и работа с родители и социални работници за задържане на децата в училищата.

15% от стойността на проекта ще бъдат отделени за допълнителни занимания по интереси на децата, като основният акцент ще са дигиталните умения и гражданското образование.

За учениците от прогиманзиален етап ще има и кариерно ориентиране, което има за цел да ги мотивира да продължат образованието си.

По неофициални данни за тази учебна година има 450 деца завърнали се от чужбина и вкарани в учебната система. Програмата предвижда интегрирането и на тези ученици чрез часове по български език и история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!