МОН ще публикува резултатите от изпитите след 7-ми клас днес

OFFNews 26 юни 2020 в 09:39 2079 0

Резултатите от изпитите след 7-ми клас ще бъдат обявени още днес преди обед. Това обяви пред БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Те трябваше да се обявят до 29 юни, но Михайлова обясни, че министерството е готово с резултатите по-рано. 

"Ясно е какво е вълнението и притеснението на децата и най-вече на техните родители", каза зам.-министърът на образованието и науката и допълни, че оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано. 

Михайлова се надява децата да са се представили добре и резултатите да не са драстично по-ниски от миналата година, въпреки ситуацията, при която приключва учебната година.

Системата направи много усилия, а държавните зрелостни изпити показаха, че това обучение си е струвало и който иска е положил усилия, каза още тя.

Относно предвижданите интегрирани тестове след 4-ти, 7-ми и 10-ти клас Михайлова заяви, че задължително остава изпитът по български език и математика, но се дава възможност да има в тестовете и въпроси и по други предмети.

"Често има упреци към националното външно оценяване, че се съсредоточава само върху български език и математика, и едва ли не учениците се съсредоточават само към тези предмети. С новата форма ще се проверяват знания и умения на учениците, които са важни и ще могат да продължат в следващия етап", заяви зам.-министърът на образованието.

Вчера просветното министерство предложи изпитите след 4-ти, 7-ми и 10-ти клас вече да са интегрирани тестове. Това ще рече изпитът по Български език и литература да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните науки. От министерството смятат, че основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни.

Михайлова коментира, че това не е притеснително и учениците ще могат да покажат добре какво са научили. Тя добави, че предложените промени по отношение на формата на изпита ще допринесат да не се върви към зазубряне от страна на учениците.

От думите й стана ясно, че в 5-ти и 6-ти клас ще се предложи математиката да се увеличи с половин час, което ще се използва за затвърждаване на знанията и повече упражнения. 

Географията в 6-ти клас също се увеличи с половин час, тъй като не достига времето за затвърждаване. С половин час обаче ще се намали чуждият език в 5-ти и 6-ти.

Относно очакваната втора вълна на коронавируса зам.-министърът заяви, че ако това се случи ще бъдат обсъдени модели за най-правилните стъпки за започване на новата учебна година. При най-лошият вариант ще се повтори сценарият с онлайн обучението, допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови