МТСП: Административният съд потвърди предприетите мерки за закрила спрямо трите деца от с. Балша

ОFFNews 08 октомври 2019 в 16:02 3577 1

Във връзка с големия обществен интерес, който предизвика предприемането на мерки за закрила от дирекция „Социално подпомагане“ – Връбница спрямо три деца от с. Балша и продължаващото разпространяване на неверни твърдения по случая в социалните мрежи предоставяме следната информация:

В свои определения Административен съд - Монтана и Административен съд - София-град потвърждават предприетите мерки за закрила спрямо трите деца и отхвърлят като неоснователни подадените жалби срещу тяхното предварително изпълнение.

Административният съд - Монтана се произнася по подадените жалби, с които се оспорват заповедите за настаняване на двете по-големи деца в приемни семейства. В определенията на съдийските състави се посочва, че от приложените към административните преписка писмени доказателства се установява безспорно, че децата се отглеждат в изключително лоши хигиенно-битови условия, които застрашават техния живот и здраве. Съдът приема, че предварителното изпълнение на заповедите на ДСП-Връбница, спрямо двете деца е наложително, тъй като е налице висок риск за техния живот и здраве. Поради това Административния съд - Монтана постановява, че незабавното прилагане на временната мярка за настаняване на две от децата в приемни семейства е правилно.

Случаят с най-малкото дете (родено през 2019 г.), което е настанено в Център за настаняване от семеен тип, е разгледан от Административен съд София-град. В определението си съдийският състав приема, че в хода на административната процедура са събрани достатъчно сведения, „детето се отглежда в несъответстващи хигиенни условия, при липсата на спазване на минимални изисквания за изхранване, съобразно възрастта му, при липса на средства от майката, както и неглижиране от страна на роднините във връзка с отглеждането му, което поставя под съмнение физическото му оцеляване“. Посочвайки това, съдът приема, че е налице необходимост от предприемане на действия за опазване на живота и здравето му.

Социалните служби ще продължат да работят по случаите с цел подкрепа на семейството, за да може децата да се върнат при своите родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

08.10 2019 в 16:42

Известно е, че за всяко прието дете, приемното семейство получава не малко парични средства. Пита се, ако тези средства се дадат на майката при упражняване на строг контрол как се харчат, няма ли да е по-добре за детето? Освен ако майката не пие и не се дрогира и децата посещават училище или детска градина.В противен случай, децата задължително трябва да се настанят в приемно семейство.