МВР пази в тайна как ще проверява охранителите, алармират от бранша

OFFNews 31 октомври 2018 в 08:19 3168 1

МВР пази в тайна как ще проверява охранителите, алармират от бранша

МВР е изготвило методически указания, с които се регламентира начинът за извършване на проверка на частните охранителни фирми, но не смята да ги огласява.

За това алармират от Индустриален клъстер "Сигурност". В позиция, разпространена чрез Българската стопанска камара, чийто член е клъстерът, се посочва, че на охранителните фирми е отказан достъп до методическите указания, въпреки че не са държавна или служебна тайна.

Звучи доста корупционно да се крие от проверяваните какво ще се проверява и как ще се тълкува от проверяващите един нов и доста противоречив Закон за частната охранителна дейност, се посочва в позицията на охранителните фирми и настояват МВР да преразгледа отказа да предостави указанията на заинтересуваната страна.

В позицията се критикува и прокарването "на тъмно" на промени в Закона за частната охранителна дейност. С редакции в преходните и заключителните разпоредби на Закона за правната помощ, в последния момент депутати отмениха атакувания в Конституционния съд текст, с който се въвежда лиценз за охрана на урбанизирани територии

Народните представители стават все по-изобретателни в намирането на начини да НЕ съгласуват бъдещите и/или настоящи свои действия със своите избиратели. Нещо повече – посочената промяна е показателна за начина, по който се прокарват законодателни изменения на тъмно. Утре това може да се превърне в обичайна практика за извършване на съществени промени в законите, по които заинтересованите страни няма да имат възможност да направят препоръки и или възражения, за да отстоят правата си, се посочва в позицията.

От клъстера припомнят, че промените са направени в специален закон чрез преходните и заключителни разпоредби на друг закон, който няма нищо общо с охранителната дейност. Промените не са обсъдени с бизнеса, нито и от депутатите от ресорната комисия по вътрешна комисия и обществен ред. Не е направена и оценка на въздействието. 

От клъстера посочват още, че:

Въпреки публичните твърдения за създаването на „устойчиво и прозрачно законодателство, базирано на европейското такова и партньорството между МВР и фирмите от сектора в борбата с конвенционалната престъпност“, практиката показва тъкмо обратното. Приема се законодателство, свързано със свръхрегулация и административни рестриктивни мерки. Приема се законодателство, в противовес на декларираните изявления за намаляване на административната и регулаторна тежест и създаващо предпоставка за нарушаване на принципите на равнопоставеност на субектите в сектора, опериращи в условията на пазарна икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

31.10 2018 в 10:03

Господа охранителни босове, онзи ден един Ваш служител застреля жена си и детето си със служебното си оръжие. По-релевантно ми се струва да обсъждате с МВР, кой е отговорен за предоставяне на оръжие на психопат, а не да се оплаквате от глупости.