МВнР актуализира ограниченията за придвижване във връзка с разпространението на COVID-19 (обновена)

OFFNews
14 март 2020 в 20:00 | 3419 |0

Актуални мерки и ограничения за придвижване във връзка с разпространението на COVID-19

Албания: Всички директни връзки с Италия са затворени (граждански полети и фериботи). Със затварянето на словенско-италианската граница, автобуси от/за Албания-Италия все още са възможни през Франция. От 14 март се затваря линията Корфу-Саранда, както и всички полети и автобуси от и към Гърция. Затваря се граничният пункт ГКПП Мурични-Сукобин при Улцин между Албания и Черна гора, като остава отворен ГКПП Хани и Хотит. От страна на Косово е обявена забрана за влизане на чужди граждани. Разрешава се преминаване на албано-косовската граница при спешни случаи (линейки), както и на камиони, превозващи хранителни продукти. Република Северна Македония е затворила всички ГКПП към Албания, с изключение на граничен пункт Чафтан.

Към момента, в случай че обявените мерки не бъдат променени след 16 март, българските граждани, намиращи се на територията на Република Албания, биха могли да се завърнат в България с въздушен транспорт, който не включва Гърция или Италия (не съществува директна връзка с България).

Като възможна сухопътна алтернатива е преминаване през Република Северна Македония, като се ползва ГККП Чафтан.

Словакия: Считано от 13 март, се въвежда граничен контрол по всички ГКПП, с изключение на тези на границата с Полша. Мярката засяга шенгенските граници на Словакия с Чехия, Унгария и Австрия. В страната ще бъдат допускани само хора със словашки лични документи или с валидни разрешителни за престой. Тази мярка засега е 10-дневна и, ако не бъде удължена, трябва да изтече на 23 март в полунощ.

Спират се за период от 14 дни пътнически полети от трите международни летища в страната - в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Спрян е международният влаков, автобусен и речен транспорт през Словакия, с изключение на курсовете за снабдяване. Местният Ж.П. транспорт оперира по разредения график за празнични дни. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично.

Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Възможни маршрути за излизане на гражданите от Словашката република са следните – единствена възможност са сухопътните граници с Австрия, Полша и Унгария. За целта гражданите трябва да напуснат страната с лични превозни средства. Автобуси не се допускат да влязат на територията на Словакия.

Полша: Полските авиолинии „ЛОТ“ прекратяват всички международни полети от 15 март до 25 март. Това включва и полетите от и за София и Варна.

Посочени са конкретни ГКПП за преминаване на полската граница. Граничният контрол ще се осъществява и в 4 морски пристанища и 17 летища. Пълният списък за временното въвеждане на граничен контрол на лицата, преминаващи държавната граница е достъпен в приложение към наредбата на министъра на вътрешните работи и администрацията: http://www.dziennikustaw.gov.pl/D2020000043401.pdf.

Спешен телефон на МВнР на Полша за актуална информация относно възможността за преминаване на границите: +48 22 523 8880 Телефон за контакт при симптоми на коронавирус: 800 190 590

Всякаква актуална информация за ситуацията е достъпна на:

https://www.gov.pl/web/koronawirus 
https://gis.gov.pl/

Дания: Дания затвори границите си, считано от събота, 14 март, 12.00 ч. местно време. Мерките ще бъдат в сила до 13 април. Броят на отворените гранични пунктове ще бъде намален от 13 на 3, а именно: Сед (Sæd), който се намира в западната част на Сьондерюланд (Sønderjylland), както и Крусо (Kruså) и Фрьослев (Frøslev) в източната част на Сьондерюланд. Подчертава се, че забраната за преминаване на датските граници няма да обхване транспортирането на стоки.

Допускани по всяко време в страната ще бъдат датските граждани. Ще бъдат допускани и чужди граждани, които пребивават или работят в страната или имат друга основателна причина за влизане – като сериозно болен близък, например. Всички останали, които не отговарят на условието за уважителната причина, ще бъдат връщани обратно още от утре.

Пристигащите на летището в Копенгахен ще влизат само през терминал C, като се очакват дълги опашки, а датчаните и чужденците ще бъдат разделяни. Отговорност на всеки един пътуващ е да прецени дали да предприеме пътуването, с оглед на информацията за затваряне на границите. При съмнение сред чуждите граждани дали причината им за допускане до страната е основателна, трябва да се информират от сайта на датската полиция politi.dk или този на Министерство на правосъдието на Дания: https://www.justitsministeriet.dk/.
Летище Каструп е в постоянен диалог с авиокомпаниите за търсене на начини за осигуряване на полети за връщане на гражданите, на които се отказва влизане в страната, включително за вариант за връщане със самолета, с който са пристигнали.

Чехия: От 16 март 2020 г. се забранява влизането на чужди туристи в Чешката република. Забраната НЕ се отнася за чужденците с постоянно пребиваване в Чешката република. Забраната не се отнася и за шофьорите на тежкотоварни камиони.

Босна и Херцеговина: Граничната полиция на Босна и Херцеговина забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19 държави – Италия, Китай, Южна Корея и Иран. Същевременно се поставят в изолация всички местни граждани, които пристигат от тези държави. Пристигащите в Босна и Херцеговина пътници от Германия, Испания, Франция биват поставяни под 14 дневна самоизолация по преценка на местните здравни служби.
Затворени за неопределен период от време ще бъдат следните гранични пунктове, свързващи Сърбия с Босна и Херцеговина – ГКПП Прибой, ГКПП Царево поле, ГКПП Мокра гора (железопътен), ГКПП Сремска Рача (железопътен), ГКПП Перучац (речен), ГКПП Мали Зворник и ГКПП Ямена. Същевременно с взето от страна на властите на Черна гора едностранно решение, затворени за неопределен период от време ще бъдат следните гранични пунктове, свързващи Черна гора с Босна и Херцеговина – ГКПП Хум - Шчепан поле и ГКПП Витине - Шула. Алтернативен вариант за преминаване на държавната граница между Босна и Херцеговина и Черна гора в близост остава ГКПП Металка.
Към настоящия момент всички останали ГКПП от страна на Босна и Херцеговина продължават да функционират при завишен епидемиологичен контрол на влизащите в страната пътници.

Латвия: Няма затворени граници. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от латвийската граница. Въведено е извънредно положение от 12 март.

Литва: Няма затворени граници. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от литовската граница. Въведено е извънредно положение на 26 февруари.

Нидерландия: Забраняват се полетите до/от Нидерландия за срок до 26 март от Китай, Италия, Иран, Хонг Конг и Южна Кореа. Забраната е в сила от 18 ч. местно на 13 март.
Към момента няма други ограничения по отношение на влизане и излизане от Нидерландия.

Казахстан: Временно е спряно издаването на визи и влизането на територията на страната на граждани от Иран, Италия, Китай, Република Корея, Германия, Испания, Франция, включително и за лицата, посетили тези страни през последните 30 дни. За лицата, пристигащи от Великобритания, Нидерландия, Швейцария, се осъществява наблюдение от медицински работник чрез телефонни позвънявания в рамките на 14 дни от датата на пресичане на границата на Казахстан.

Към момента Казахстан не е затворил границите си със съседните държави, през които преминават най-преките маршрути за България.

Азербайджан: Границите с Иран са затворени до края на март. Спрени са полетите до Иран и Китай. Въведени са санитарни мерки по границите. Транспортните средства преминават задължителна дезинфекция. Допуснато беше транзитно преминаване на киргизки товарни камиони от Иран.

Отворени маршрути за напускане на страната със самолет:
- Баку-Истанбул-София
- Баку-Москва-София
- Баку-Будапеща-София
- Баку-Дубай-София

Отворени маршрути за напускане по суша – НЯМА.

Спряна бе системата за онлайн получаване на визи ASANVisa и възможността за получаване на виза след пристигане на аерогарата в Баку. Заявления могат да се подават само в задграничните представителства на Азербайджан в съответните държави, които ще работят при специален режим. От гражданите от рискови държави (Китай, Република Корея, Япония, Италия, Германия, Франция и др.) ще бъде изисквано медицинско за удостоверяване, че не са заразени с COVID – 19.

Туркменистан: Затворени са сухопътни граници с Иран и Узбекистан. Спрени са полетите от и до Китай и Иран. Няма данни за затваряне на границата с Казахстан. Туркменистан е изискал всички чужденци да ограничат пътуванията си до страната до 1 април. От 4 март всички международни полети до Ашхабад са пренасочени към летището в Туркменабат.

Канада: Предприети са мерки за влизащите в страната, които проявяват симптоми на вируса. По отношение на излизащите лица не са въведени специални мерки към момента. Air Canada преустанови полетите си до Италия до 1 май 2020 г. Преустановени са полетите и до Китай – до 30 април 2020 г.; Хонг Конг – до 30 май 2020; Сеул – до 31 май 2020 г .; Промяната не се отнася за полетите до и от Тайпе; Токио – до 29 юни 2020 г.

Кралство Камбоджа: Считано от 17 март 2020 г. за срок от 30 дни се преустановява влизане на територията на Камбоджа на граждани, пристигащи от Италия, Испания, Франция, Германия и САЩ. Преустановява се влизането в Камбоджа на граждани, пристигащи по вода (морски и речен транспорт). Постъпваща периодично информация за затруднения при преминаване на европейски граждани на някои сухопътни ГКПП между Камбоджа и Виетнам.

Лаос: В Лаос няма установени случаи на Covid-19. Не е налична информация за ограничителни мерки по отношение на режима на влизане и излизане, няма ограничителни мерки по отношение на транспортни средства.

Виетнам: Считано от 12.00 ч. на 15.03.2020 г. за срок от 30 дни Виетнам преустановява издаването на визи при пристигане за всички чуждестранни граждани; влизането на територията на Виетнам на туристи от държавите от Шенгенската зона или Великобритания, както и на гражданите, пребивавали или преминали през тези страни през последните 14 дни. Остава в сила забраната за влизане във Виетнам на гражданите, пребивавали или преминали през Китай и прилежащите му територии, Иран и град Дегу и провинция Северен Йонгсанг в Република Корея през последните 14 дни. Временно се преустановява издаването на визи на граждани на страните от Шенген, Великобритания, Иран, Япония и Р Корея. Всички пристигащи във Виетнам лица са длъжни да попълнят медицинска декларация; декларацията е достъпна в електронен вариант на: http://suckhoetoandan.vn/khaiyte

Република Филипини: Обявена е забрана за влизане на територията на Филипините на всички пътуващи от държавите, където е имало случаи на местно предаване на Covid-19. Изключение се прави за граждани на Филипините и техните семейства, постоянно пребиваващите и носителите на дипломатически визи. Не е налична информация за ограничителни мерки по отношение на транспорти средства.
Обявено извънредно положение от 9 март. До 14.04.2020 г. е изолирана агломерацията на столицата Манила. Мерките включват прекратяване на пътуванията по въздух, суша и вода до и от агломерацията.

Мианмар: В страната няма установени случаи на Covid-19. Няма ограничителни мерки по отношение на режима на влизане и излизане, нито по отношение на транспортни средства.

Тунис: Въведена е забрана за влизане на всички граждани, идващи от Италия. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане на тунизийска територия. За нарушителите законът предвижда строги мерки. Няма официална информация за въведени допълнителни ограничения за влизане на сухопътни транспортни средства в Тунис.

Считано от 13 февруари, са въведени следните актуализирани ограничителни мерки: затваряне на всички морски граници; преустановяване на въздушните линии с Италия, ограничаване на полетите до Франция на един дневно и полетите до Египет, Испания, Германия и Великобритания – по един полет седмично; принудителна 14 дневна домашна карантина на всички пристигащи в Тунис. Мерките са валидни до 4 април, но могат да бъдат променени или удължени в зависимост от развитието на ситуацията.

Либия: Няма въведени допълнителни ограничения за влизане и излизане във връзка с разпространението на COVID-19.

Съществуващите ограничения за влизане и престой в Либия са свързани с обстановката по сигурността в страната, като прилагането им се гарантира основно чрез рестриктивното издаване на входни и изходни визи.

От години МВнР на България е въвело най-високото ниво на риск по отношение на пътувания до Либия, като призовава към преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. В тази връзка и предвид актуалната обстановка по сигурността, до страната не би трябвало да пътуват български граждани.

Към момента в Либия няма потвърден случай на заразен с коронавирус.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !