Махат фонтана на "Витошка"

OFFNews 05 юни 2014 в 09:20 8600 15

Фонтанът на ремонтирания бул. "Витоша" в София ще бъде премахнат. Според анкета на сайта на Столична община 31% от гласувалите са на мнение, че съоръжението трябва да бъде демонтирано. 

"Доколкото знам фонтанът струва 17 хил. лв., така че като стойност, не че е за подценяване, но не е нещо, което съществено", коментира тази сутрин пред bTV главният архитект на София Петър Диков. Според него по-същественото в случая е, че фонтанът не е възприет от жителите на София.

Диков призна, че и той не харесва фонтана, но не поясни защо съоръжението е било одобрено. "За това направихме и допитването. Оказа се, че повечето от хората са на мнение да се премахне", каза главният архитект на София. Той обясни и как и кога се е убедил, че фонтанът трябва да бъде премахнат. 

"На 11 май присъствах на дефилето на софийските училища по култура и видях как минаваха децата - първите три училища го заобиколиха, следващите започнаха да минават през него. Междувпрочем "Витошка" е място, през което вече има все повече мероприятия, минават повече хора, така че мисля, че мнението на гражданите е основателно и правилно", обясни Диков.

Главният архитект на София обясни още, че е изпълнил мечтата от студентските си години и София да има пешеходна зона, както това е повечето по-големи градове на страната.

В анкетата на столична община бяха направени и предложения за промяна на визията на фонтана. Те обаче не събраха достатъчно гласове.

Премахването на фонтана ще стане наесен, когато ще бъде завършена и послената част от пешеходната зона между улиците "Солунска" и "Алабин". 

Освен, че създаваше неудобства на живеещите в района, фонтанът често се разваляше. Първата авария доведе до смяна на дюзите, които изхвърлят водата. Причината беше, че вместо във фонтана, водата падаше извън него. Имаше и случаи, при които във фонтана се появяваше пяна с неясен произход

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!