Майката на изоставеното бебе търсила социален дом, бащата е с психично заболяване

OFFNews 11 октомври 2019 в 10:34 5434 0

Снимка Pixabay

Майката на изоставеното в столичния квартал "Люлин" е проучвала преди няколко месеца дали има възможност за наставяне на детето в социален дом.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Георги Богданов, изпълнителен директор на "Национална мрежа за децата".

В момента момченцето е настанено в Дом за медико-социални грижи. Двамата родители са обявили, че не искат да се грижат за него.

"Има много различни семейства в България, има изключително затруднени в отглеждането на децата си, има които страдат от психични заболявания, както е в случая с изоставеното бебе", добави Богданов.

В предаването "Здравей, България" на Нова телевизия Димитрийка Цанова от дирекция „Социално подпомагане” – „Люлин” обяви, че бабата на момченцето не сигнализирала социалните служби за проблеми в семейството от страх детето да не бъде отнето. Родителите живеели заедно с майката и сестрата на мъжа. Пред полицията те разказали, че изоставили бебето, защото младата майка била подложена на постоянен тормоз от страна на роднините на съпруга си. Повод за това ставал плачът на бебето. Освен това родителите не разполагали със средства и не получавали помощи, защото на името на бащата са регистрирани четири фирми. Самият той страда от психично заболяване, но няма валидно ТЕЛК-решение, защото според семейството то щяло да му попречи да си намери работа.

Предстои експерти да преценят дали бебето да бъде върнато в семейството, дали да отиде при роднини или да бъде дадено за отглеждане в приемно семейство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови