Майката на ректора дарява парите, които е получила по договор със Софийския университет

OFFNews
15 октомври 2019 в 09:52 | 5094 |0

Софийският университет е сключил договор с майката на ректора, като ѝ възлага разработване на проект срещу възнаграждение от 9000 лева, съобщи bTV тази сутрин.

Документът попаднал случайно у преподавател, прикрепен към други книжа. Според преподавателя, пожелал анонимност, става въпрос за конфликт на интереси.

От договора се вижда, че за периода 3 септември - 30 ноември 2018 г. Алма матер отпуска на проф. Мария Герджикова 9000 лева за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

Още в неделя проф. Герджиков коментира случя пред БНТ. Той каза, че е огорчен от твърденията, че проф. Герджикова е избрана заради роднинската си връзка с него. Проф. Мария Герджикова е дългогодишен ръководител на катедра „Методика“ във Факултета по славянски филологии, професор и доктор по методика на обучението, доктор на педагогическите науки, доайен на методиката на обучението по български език и литература. Има 15 години опит като учител и 35 години като преподавател в Софийския университет. Преподавала е и в българско училище в чужбина. Автор е на десетки статии и монографии в областта на методиката на обучението и на многобройни учебници и помагала за училищното образование. Поради това проф. Герджикова е обидена от съмненията в квалификацията ѝ за такава дейност и възнамерява да дари полученото възнаграждения на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите.

"В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, посочва анонимният преподавател. Процедура по избор на експерти не е имало, записано е директно името на проф. Герджикова. Финансирането идва от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

Проф. Анастас Герджиков и проф. Мария Герджикова са отказали да застанат пред камерата, допълва bTV, но ректорът е дал писмен отговор на въпросите на медията. В него обяснява, че въпросният договор е сключен на 18 септември 2018 г. и не е подписан от ректора, а от заместник-ректора доц. Георги Вълчев, който три години по-рано бил упълномощен да подписва официални документи на Алма матер. Въпреки това bTV показва, че върху договора стоят стои името на проф. Анастас Герджиков.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !