Майката на ректора дарява парите, които е получила по договор със Софийския университет

OFFNews 15 октомври 2019 в 09:52 8264 0

Снимка OFFNews

Софийският университет е сключил договор с майката на ректора, като ѝ възлага разработване на проект срещу възнаграждение от 9000 лева, съобщи bTV тази сутрин.

Документът попаднал случайно у преподавател, прикрепен към други книжа. Според преподавателя, пожелал анонимност, става въпрос за конфликт на интереси.

От договора се вижда, че за периода 3 септември - 30 ноември 2018 г. Алма матер отпуска на проф. Мария Герджикова 9000 лева за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

Още в неделя проф. Герджиков коментира случя пред БНТ. Той каза, че е огорчен от твърденията, че проф. Герджикова е избрана заради роднинската си връзка с него. Проф. Мария Герджикова е дългогодишен ръководител на катедра „Методика“ във Факултета по славянски филологии, професор и доктор по методика на обучението, доктор на педагогическите науки, доайен на методиката на обучението по български език и литература. Има 15 години опит като учител и 35 години като преподавател в Софийския университет. Преподавала е и в българско училище в чужбина. Автор е на десетки статии и монографии в областта на методиката на обучението и на многобройни учебници и помагала за училищното образование. Поради това проф. Герджикова е обидена от съмненията в квалификацията ѝ за такава дейност и възнамерява да дари полученото възнаграждения на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите.

"В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, посочва анонимният преподавател. Процедура по избор на експерти не е имало, записано е директно името на проф. Герджикова. Финансирането идва от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

Проф. Анастас Герджиков и проф. Мария Герджикова са отказали да застанат пред камерата, допълва bTV, но ректорът е дал писмен отговор на въпросите на медията. В него обяснява, че въпросният договор е сключен на 18 септември 2018 г. и не е подписан от ректора, а от заместник-ректора доц. Георги Вълчев, който три години по-рано бил упълномощен да подписва официални документи на Алма матер. Въпреки това bTV показва, че върху договора стоят стои името на проф. Анастас Герджиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови