Майки на деца с увреждания от Варна на палатков протест до общината

OFFNews 11 юни 2018 в 17:15 3187 0

Снимка архив

Майки на деца с увреждания от Варна излязоха на протест днес и устроиха палатков лагер с надслов "Системата ги/ни убива". Той е в подкрепа на идентичната инициатива в гр. София. Начало на протестните действие беше сложено в 11,00 ч. в градинката до сградата на Община Варна.

"Днес се говори много за промяна в политиките, насочени към децата и лицата с увреждане, но не усещаме и не виждаме промяна в отношението на властта към проблемите им. Време е ние, родителите от град Варна отново да заявявим: „Системата ни/ги убива“, пишат в съобшението си до медиите недоволните.

Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, протестиращите заявяват: „интеграцията“ на хората с увреждане сериозно се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Ето каква концепция предлагат протестиращите майки:

1 Преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

1.1. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайните дефицити.

1.2. Медицинската оценка да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва поребността от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията за хората с увреждания, а не на Агенцията за социално подпомагане, както е сега.

1.3. Техническите помощни средства да включват всякакви устройства - ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицитите на човешкото тяло и сетива, предизвикани от заболяването.

1.4. Оценката да се прави периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата.

1.5. Видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др.

2. Въз основа на тази оценка трябва да се въведе и формира „личен бюджет“ на човека по закон, в който Личната помощ е ясно регламентирана.

3. Преструктуриране и разширяване на прерогативите на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която да получи отговорности, свързани с индивидуалния подход и оценка на увреждането и със социалната реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, образование, заетост и пр.), в това число и с достъпността на средата.

4. Необходимо е да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са доставчици на услуги и те не следва да участват в консултативния процес за политики по уврежданията). Със сигурност трябва да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им – подобно смесване води до конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови