Майките на деца с увреждания излизат на национален протест на 30 юли

OFFNews 16 юли 2018 в 12:16 3595 1

Майките на деца с увреждания излизат на национален протест на 30 юли

Протестът на майките на деца с увреждания се разраства. В недоволството срещу системата се включи и още един град - Пловдив, съобщава Нова тв.

Десетки родители се събраха пред сградата на Общината в града в понеделник. Те настояват за достоен живот на децата си.

Протестиращите искат държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

Хората са единодушни, че протестът им е мирен. Майките декларираха, че няма да опъват палатки, но ще има постоянно тяхно присъствие в градинката встрани от кметството.

Законопроектът за интеграция на хората с увреждания, който подготвя социалното министерство, предизвика недоволство. Протестиращите майки обявиха, че напускат работната група, защото голяма част от текстовете са преписани от сега действащия закон и на 30 юли ще излязат на ефективен протест, съобщава БНТ.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че законопроектът не решава проблемите на хората с увреждания.

Притеснителното е, че за хората с увреждания абсолютно нищо няма да се промени.Проектът възпроизвежда на 70% действащия закон, като в голяма част от текстовете ситуацията е влошена вместо да бъде подобрена. Аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа и в това заблуждение на хората с увреждания, каза Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови