Майките на деца с увреждания с приз 'Човек на годината', плакетът им изчезна

OFFNews 11 декември 2018 в 12:32 2233 0

Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи голямата си награда за принос към правата на човека "Човек на годината" на родителите от инициативата "Системата ни убива". 

Присъденият приз обаче е изчезнал безследно, съобщи дългогодишната журналистка Надежда Цекулова, която стана част от екипа на БХК.

"Снощи научих, че връченият за голямата награда "Човек на годината" 2018г. плакет е преминал от ръцете на едно момче с увреждане в ръцете на една жена, и после - незнайно защо - не се е върнал", написа във Фейсбук публикация Цекулова. "Ужасно ме е срам от събитието, което провокира този коментар, и искрено се надявам да е плод на недоразумение. Но за финал искам да ви споделя, че според мен може да бъде изработен резервен плакет, но няма как да бъде изработено резервно достойнство", допълни тя.

Традиционните награди бяха връчени в Международния ден за правата на човека – 10-и декември. Деветчленното жури присъди големия приз на протестиращите родители на лица с увреждания. "Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати", каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата "Човек на годината" 2018 на протестиращите родители на деца с увреждания.

Активните родители се борят за цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания, от почти десет години. През 2018 г. те организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото "Системата ни убива", участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции.

В резултат на усилията им, Народното събрание прие законодателни промени, които поставиха началото на социална реформа. Дейността им продължава със създаването на Гражданска инициатива под името "Системата ни убива всички" и активност за реформа в системата на ТЕЛК. 

Освен голямата награда "Човек на годината" журито определи и една обединена, подгласна награда, както и шест специални награди. Обединената награда беше присъдена на Български фонд за жените и клуб "Не си сам/а" за систематичните си усилия в борбата срещу насилието и стереотипите, основани на пола.

Интернет порталът Loveguide получи приза „Вдъхновение на годината“ за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България чрез здравно и сексуално образование, и превенция на сексуалното насилие.

Фондацията "Дивите животни" и организацията за защита на животните "Четири лапи" спечелиха наградата "Застъпници на годината" за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.

Отличието "Журналист на годината" отиде при разследващия журналист Димитър Стоянов за усилията му за утвърждаване свободата на словото и разобличаване на неправомерни действия на органите на реда.

Призът "Активисти на годината" журито присъди на Младежка ЛГБТ организация "Действие", фондация "Ресурсен център – Билитис" и фондация GLAS за съвместната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, събрала вече 5000 гласа.

Андриан Христов, директор на училището в с. Иваново край Харманли, получи отличието в категория "Постоянство и храброст" за успешната и продължаваща интеграция на деца-бежанци и усилията за защита на правото им на образование. Историята на първите ученици-бежанци в с. Иваново можете да видите тук.

В категория "Доблест на годината" наградата спечели Национална гражданска инициатива 7000 за кампанията за отмяна на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Журито разгледа общо 41 номинации. Те бяха селектирани според предварително обявените критерии за допустимост на номинацията сред още по-голям брой номинирани личности и организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !