Македонската църква готова да признае Българската за Църква-майка

OFFNews 19 ноември 2017 в 18:51 9713 2

Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква". Това гласи писмо, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември, адресирано до Светия синод на Българската църква, за което съобщи предаването на БНТ "Вяра и общество".

Според писмото, цитирано в предаването, Синодът на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, единодушно е решил да призове Българската православна църква (БПЦ) за възстановяване на евхаристийното едиствои да припознае и признае БПЦ като майка-църква, която първа я приема и признава нейната автокефалност.

Македонската църква очаква българският патриарх Неофит да представи проблема пред Вселенската патриаршия.

"Това е исторически документ, който БПЦ трябва да приеме, да приеме подадената ръка и е едно прекрасно допълнение към нашия Договор за приятелски и добросъседски отношения между Македония и България", подчерта Любомир Младенов, бивш директор на д-я "Вероизповедания" - МС, (1997-2002 г.) и добави: ”Непростимо е да пропуснем този исторически шанс. Патриарх Неофит би следвало да види в тези събития продължение на своята последователна работа и чрез личните си убеждения да доведе нещата до добър край.”

Решението дали да признае Македонската православна църква, е в ръцете на Българската патриаршия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews