Максим Бенвенисти: Свободата на словото не е безгранична

ОFFNews
13 януари 2015 в 20:22 | 3887 |17
Максим Бенвенисти.
Максим Бенвенисти.

"Моята лична позиция е, че свободата на словото не е безгранична. Аз съм от поколението, на което много му се искаше да има свобода на словото и сега съм щастлив, че такива карикатури в България не биха могли да излязат". 

Това заяви Максим Бенвенисти, председател на организацията на евреите в България „Шалом“ по време на богослужение в София в памет на загиналите при терористичния атентат срещу френското издание „Шарли Ебдо“, предаде "Фокус".

"Като председател на „Шалом” в момента си представям нашата реакция, ако има карикатури на равини. Предполагам, че мюсюлманите щяха да направят същото” допълни Бенвенисти.

Според негоподобни конфликти се основават на образователните, цивилизационните и социалните различия между хората.

„Когато виждаш едно богатство и една сигурност, а ти самият си изключен от системата на потребление на благата и на сигурността, не е трудно да преминеш в лагера на онези, които ти предлагат да взривиш света. Сигурно е, че докато не намаляваме различията, докато не свикнем да се възприемаме такива каквито сме и да живеем, без да се смущаваме от различията между нас, никога няма да има мир и спокойствие”, категоричен бе Максим Бенвенисти.

На церемонията в централната софийска синагога присъства и посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

„Много съм развълнуван от това събитие и от думите, които бяха произнесени. Събитията са резултат от една или няколко идеологии. Хората, които не мислят така, както идеологията казва, могат да заплатят с живота си. Искам да ви припомня една стара песен от 90-те годинини, от началото на промените в България: „Аз не съм комунист, аз не съм социалист, аз съм просто човек“. Аз и вие, всички сме просто хора“, заяви французинът.Tig 14.01 2015 в 11:27 17
+ 5
- 2
Лошо :)
Вече открито ни убеждават, че 'свободата на словото' си имала граници :)
Север-Изток 14.01 2015 в 08:10 16
+ 5
- 1
Брех, френския посланик цитира Щурците?! :)
Ваня 14.01 2015 в 07:06 15
+ 5
- 2
Всъщност "Е"
безгранична.
LudLustrator 14.01 2015 в 02:13 14
+ 6
- 7
Масло с вода не се смесват, и "готвачите" на такива буламачи много добре го знаят!!!!
--------
"Големи карикатуристи" работили за някаква малотиражка и си присвоили правото да бъдат съдници на БОГ!!! -> същите тези шебеци дори не са забелязали избиването на хиляди украинци, к'во им пука те са над такива дребни неща!!!

1Sion1 14.01 2015 в 01:41 13
+ 1
- 1
до 11

Само лемура е цитат от доктора.И аз забелязах , че са спрели коментарите в Редута.Преди не знам дали е трил - там съм писал 2-3 пъти.Иначе за Любослава Русева съм на 100% съгласен.Безспорната но 1 в България.
merypoup 14.01 2015 в 01:13 12
+ 5
- 0
И още малко за "свободата на словото"

"Репортерът на ВВС Тим Уилкокс е пред уволнение заради коменарите си по време на вчерашния марш на единението в Париж, след като каза на дъщеря на оцелял от Холокоста: „Палестинците също страдат извънредно много от еврейски ръце".
По време на прякото предаване на многохилядната демонстрация в знак на солидарност със жертвите на терористичните атаки и в защита на свободата на словото Уилкокс разговаря с много участници, включително и жена, която изрази страховете си от опасността от връщане на дните от `30-те години в Европа.
Уилкокс реагира на думите й така: „Много критици на израелската политика биха казали, че палестинците също страдат от ръцете на евреите".
Поклащайки глава, жената каза: „Нещата не бива да се смесват", На което Уилкокс отговаря: „Разбирате, че всяко нещо може да се разглежда от различни гледни точки".
Жената се представи с името Чава, казва, че живее във Франция от 20 години, макар че е родена в Израел. Нейните родители дошли от Полша след края на Втората световна война. Тя присъствала на протестния марш заедно със своя приятел Азиз, който е мюсюлманин от алжирски произход, роден във Франция.
Днес Уилкокс се извини за своите антисемитски коментари, като се опита да обясни в Twitter, че не е имал намерение да обиди евреите.
„Наистина съжалявам, ако към обидил някого с моя лошо формулиран въпрос в интервю на живо - наистина, това е станало без никакъв умисъл".
Много еврейски организация реагираха остро на думите на Уилкокс и настояват той да бъде уволнен, тъй като не за първи път прави антисемитски внушения. През ноември миналата година той казал, че „много еврейски лица са против данъка върху недвижимите имоти".
Европейският център за мониторинг на расизма и ксенофобията - част от Агенцията на ЕС за основните човешки права, обяви, че настоява за оставката на Уилкокс. „Неговите коментари бяха арогантни, нетактични и той трябва да подаде оставка", заяви изпълнителният директор на организацията Алекс Бенжамин."

Над милион излязоха по улиците в Париж да защитават нещо, което го няма.
Професор Балкански 14.01 2015 в 00:57 11
+ 3
- 1
Точно пък тук цитатът от Стойко: "...санкциониран и цензуриран от някой самозабравил се лемур..." звучи КРАЙНО НЕУМЕСТНО.

"Докторът" яко драскаше с червения молив, заплашваше със блокиране, триеше мнения на читателите, и т.н.

Докато накрая и съвсем ЗАБРАНИ КОМЕНТАРИТЕ на Редута. С което си доуби сам сайта, един вид журналистическо "харакири". Целият му сайт се крепи на една единствена блестяща журналистка, за негово щастие най-добрата в България. Но не се знае докога...
1Sion1 14.01 2015 в 00:38 10
+ 9
- 0
Свобода на словото в медиите не съществува.Не само у нас.Навсякъде по света.Медията е начинание скъпо, а собствениците и спонсорите си имат своите интереси.Свободата на словото е под статиите, в коментарите.И това отличава медиите.Веднага конкретен пример - и Икономедия и Оффнюз са стенвестници на Америка за България и защитават директно опорните точки на Държавният департамент на САЩ.В случая масирани атаки срещу всичко руско и масирана защита на толерастията.Разликата е , че в Икономедия съществува невиждана по размери и замах цензура на мненията във форума.Което е и трагикомично, и гротеско.Докато тук/ чест прави на Офф/ мненията , стига да не са нецензурни, намират място за изразяване.Това е свободата за мен - да имаш правото на различно мнение и правото да го изразиш , без да бъдеш санкциониран и цензуриран от някой самозабравил се лемур/ по д-р Филипов/.
merypoup 14.01 2015 в 00:16 9
+ 6
- 0
Квинтесенцията на цялата статия се намира в това изречение:
"Аз съм от поколението, на което много му се искаше да има свобода на словото и сега съм щастлив, ЧЕ ТАКИВА КАРИКАТУРИ В БЪЛГАРИЯ НЕ БИХА МОГЛИ ДА ИЗЛЯЗАТ".

Толкова със свободата на словото в БГ.
Странно обаче защо всички правиха бдения, шествия и какво ли още не. Коя свобода защитаваха, френската ли? Защото е ясно, че не е българската. И това се доказва не само от господина цитиран в статията, а и от тенденциозното решение за глобата на Карбовски в деня след "посегателството върху свободата на словото във Франция".
ЕМО 14.01 2015 в 00:16 8
+ 6
- 1
Роско,ти явно много сериозно бъркаш вярата с религията!Религията е материализирането на вярата,тълкуването на вярата(от хиляди години , стотици хиляди тарикати(наречени свещеници),тълкуват вярата така както им е удобно на тях).Не съм против това да вярваш.Против съм това групичка мафиоти борещи се за пари и власт(наречена Свети синод) да те води за носа и да те ползва за собствените си цели(ако успява , разбира се-то точно това е идеята на религията)!Точно това е гадното в случая-въпросното "сатирично" издание не си прави гаргара с религията(нещо което бих одобрил) , а с вярата(с убежденията на хората)! Или хлъзнато по твоята плоскост-някой да започне да се гаври с Бог вместо със Светия синод или Ватикана(което би било правилно).

Трол,свободата на словото е да можеш да кажеш това което мислиш ясно,свободно и без страх от репресии с което да заявиш пред света собствената си позиция.Дали обаче ще го направиш винаги и по всички въпроси , зависи единствено от собствения ти морален и етичен кодекс!!! Това , че обществото ти дава право да изразиш своето мнение съвсем не означава , че имаш правото да обиждаш хората както намериш за добре , особено когато става дума за лични убеждения , а не за недъзи на обществото като цяло.Тук вече говорим за автоцензура базирана на възпитание тактичност и зачитане достойнството на човека с/у теб(това се опитах да обясня с примера с грозната жена) !!!
Всички коментари