Мълния подпали къщата на възрастно семейство, бури и градушки до 25 юни

OFFNews 16 юни 2020 в 09:54 4604 0

Мълния остави възрастно семейство без дом. Вчера тя пада върху къщата на Благой Самарджийски в село Цапарево, пламва пожар, който изгаря всичко - постройката, покъщнината. Чудо е, че обитателите остават живи.

"Лежах на леглото. Тя (жена ми) беше в кухнята. Чуваме гръм. И тя вика: „Нещо се скъса на тавано“, а аз ѝ викам: „Сигурно някои мачки се борят“. Излезнах и погледнах, и гледам –огън. Гледам - всичко започна да пада“, разказва Благой Самарджийски пред bTV. А синът му Венцислав добавя: „Заварих страшна гледка. пожарът се виждаше на 20 километра от селото“.

Цялата нощ пожарникари се борят, за да угасят пламъците. Пръскат и съседните къщи, да не би огънят да пламне и там. Венцислав ги вижда буквално да заспиват прави от умора.

Тази сутрин всичко е в пепел, но опасност няма. Стойността на изгубеното не е в парите. "Къщата, като цена, не струва кой знае колко. Има друга стойност - тук са изкарали целият си живот“, казва Венцислав. Той е решен да направи всичко, за да възстанови дома и отново семейството да се събере там.

Къде ще прекара нощта Благой не знае. Притеснява се и за съпругата си, която е трудноподвижна и с множество заболявания. Сега тя е в медицински център в Благоевград. Подслон със сигурност ще намерят. "Селото сме единни и задружни, всички си предложиха помощта за подслон и храна", споделя синът Венцислав. Той и братята му ще се погрижат родителите им да имат подслон. Много роднини от Благоевград с къщи в селото също са предложили помощ, а кметът е готов да настани възрастното семейство в блокче в центъра.

През последните седмици порои наводняват улици, а градушки унищожават реколта. До кога ще продължи така? 15-дневната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология, уви, показва, че времето ще остане същото до около 25 юни.

Ще остане с чести превалявания и температури около и малко под климатичните норми. На много места ще има краткотрайните валежи, главно в часовете около и след обяд, както и до полунощ, и те ще бъдат придружени с гръмотевични бури - прогнозират от НИМХ.

Остава и повишена вероятността за градушки и локални интензивни валежи.

По-съществени разкъсвания и временни намаления на облачността ще има през втората половина от тази седмица в часовете след полунощ и преди обяд.

Дневните температури във вторник и сряда слабо ще се понижат и до петък преобладаващите максимални ще бъдат между 22° и 27°.

Към четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад и временно ще се усили до умерен. През почивните дни ще има повече слънчеви часове, но след обяд отново, в събота, главно в планинските райони, а в неделя – отново на повече места в страната, ще превали и прегърми. Дневните температури ще бъдат предимно между 25° и 30°, през следващите дни още малко ще се повишат, но ще остане и с повишена вероятност за превалявания, главно в западната половина от страната.

След 25 юни до края на месеца въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще преобладава слънчево време. Преваляванията ще са само на отделни места в следобедните часове, главно в планинските райони. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната през последните дни от юни ще надхвърлят 30°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови