Маратонът на приятелството е тази неделя в Плевен

OFFNews 15 май 2019 в 16:16 2537 0

Над 500 участници от различни държави и на различни възрасти се очакват в шестото издание на Плевенския маратон на 19 май.

Стартът ще бъде даден в 9 ч сутринта.

Състезанието успя да се превърне в едно от емблематичните спортни събития за региона, привличайки участници в широк възрастов диапазон и от различни краища на света. Тази година се очакват над 500 бегачи от повече от 10 държави, сред които Великобритания, САЩ, Румъния, Непал и други, както и още по-интересна програма, атрактивен награден фонд и допълнителни активности за гостите на града, съобщават организаторите.

Дисциплините, в които ще бягат участниците, са разнообразни и дават възможност за изява не само за опитни спортисти, но и за любители и хора, които искат да направят своите първи стъпки в бягането. Изборът за тях е между класическа маратонска дистанция (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5 км), безплатен градски крос (3 км) и детски маратон. Най-голям брой от записалите се до момента са в предизвикателните дисциплини маратон и полумаратон – общо над 300 души, като голям интерес има и към 3-километровото бягане.

Благодарение на разнообразието си от дисциплини и сравнително лекото трасе, в състезанието и тази година ще се включат участници на различни възрасти. Сред тях е талисманът на събитието – 83-годишният бай Христо, който ще бяга на късата дистанция от 3 км. Сред записалите се за класически маратон има участници над 70-годишна възраст, а в състезанието за деца се очакват най-младите бегачи да бъдат едва 5-6-годишни.

За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички възрасти, организаторите и тази година осигуряват безплатно участие за всички деца, както и за хората над 60-годишна възраст и всички ентусиасти, които се включат в 3-километровия градски крос. Състезанието за деца ще започне в 9:10 ч., а бягането на 3 км – в 9:30 от арката на централния площад на Плевен, срещу мавзолея. Награждаването на победителите в детското състезание и градския крос е от 10:30 ч., а за маратон, полумаратон и щафета – от 14 ч. По време на цялото събитие на сцената на площада ще има специална програма, която ще включва местни музикални изпълнители, както и теглене на томбола с награди, сред които два български електрически велосипеда Eljoy.

Трасето на състезанието и тази година преминава през основните забележителности на града, сред които са центърът на Плевен, историческият мост край село Ясен и парк Кайлъка. На подкрепителните пунктове участниците ще могат да възстановят сили с български пчелен мед, свежи плодове, енергийни гелове и други храни и напитки. Водата и медът за бегачите ще бъдат предлагани с биоразградими чашки и лъжички с цел да се намали пластмасовият отпадък и да се опази околната среда. По този начин маратонът в Плевен се превръща в поредното за годината състезание на спортен клуб „Бегач“, с което се доказва, че мащабно спортно събитие може да се организира с грижа към природата.

„Страхотно е да правиш нещо хубаво за града, в който си роден и израсъл. Подготовката върви по план. Ще има нови хубави неща и както винаги сме се стремили да осигурим положително и запомнящо се преживяване за всички участници, включително за най-малките, за които ще има много подаръци“, сподели броени часове преди старта Станислав Георгиев от Плевен, който е основен организатор на маратона.

За участие във всички дисциплини на събитието е необходима предварителна регистрация, която може да се направи до 16 май (четвъртък) на уебсайта http://plevenmarathon.com/, както и на 18 май (събота) в Центъра за работа с деца в Плевен, при наличие на свободни места. В съботния ден преди събитието, между 14 и 17 ч., ще бъдат организирани безплатни за състезателите и техните близки и семейства посещения на Панорамата в Плевен. До нея ще може да се стигне с организиран транспорт от Центъра за работа с деца, като автобусите ще потеглят в 14:00, 15:00 и 16:00 ч. Връщането е пеша, като се минава през Скобелевия парк, от който се откриват гледки към града. Отново на 18 май, от 17:30 ч., в градската библиотека на ул. „Димитър Константинов“ №2 ще се проведе техническа конференция, последвана от традиционното паста парти за всички участници.

Маратон на приятелството „Плевен“ се организира от „Eyes-Open“, спортен клуб „Бегач“, Българската федерация по лека атлетика и Община „Плевен“. Той се осъществява с любезната подкрепа на Deloitte, Аsics, Eljoy bikes, застрахователна компания 7Ins, Агрия и Зенит, Sodexo, VivaCom, бирата Лале Витошко, в партньорство с Посолството на САЩ и Медицинския институт в Плевен и с гостоприемството на хотел Ростов. Партньори на маратона са Nestle, Easy Credit, Stanimira Chocolate House, Doppelhertz, Running Zone, енергийните барчета Leya и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови